Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Το άγχος και η κατάθλιψη σε συνδυασμό με καρδιοπάθεια τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την καρδιοπάθεια μόνο, ανακάλυψαν ερευνητές.
Στους καρδιοπαθείς, το άγχος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, σημειώνουν οι ερευνητές, και η κατάθλιψη αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες.
Η ερευνήτρια Lana Watkins, του Duke University Medical Center στο Durham, δήλωσε ότι ασθενείς με καρδιακή νόσο που εμφανίζουν μεγάλο άγχος στους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από τις αγωγές που σχεδιάστηκαν για τη μείωση του άγχους, όπως τα φάρμακα που στοχεύουν τη ρύθμιση του άγχους και του στρες. Πρόσθεσε ότι τα οφέλη από παρεμβάσεις μείωσης του στρες δυνητικά θα είναι μεγαλύτερα σε ασθενείς που εμφανίζουν άγχος σε συνδυασμό με κατάθλιψη.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη είναι περίπου 3 φορές πιο συνήθης σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή. Ωστόσο λίγες έχουν εστιάσει στην επίδραση του άγχους ή του συνδυασμού των 2 σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.
Ο ειδικός Dr. Gregg Fonarow, του University of California, στο Λος Αντζελες, συμφωνεί ότι το άγχος και η κατάθλιψη είναι τα πιο θανατηφόρα, όταν συνυπάρχουν. Σημειώνει ότι η κατάθλιψη και το άγχος έχουν συνδεθεί και τα δύο χωριστά με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπών καρδιαγγειακών γεγονότων και θανάτου.
Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το άγχος, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από κατάθλιψη, αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Heart Association.’
Για τις ανάγκες της έρευνας, περισσότεροι από 900 καρδιοπαθείς, μέσης ηλικίας 62 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που μετρούσε το μέγεθος του άγχους και της κατάθλιψης πριν ή μετά από στεφανιογράφημα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 90% των ασθενών είχαν άγχος, 65% κατάθλιψη και 99 υπέφεραν από τα δυο.
Από τους 133 ασθενείς που πέθαναν στα 3 χρόνια, 55 υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη ή και τα δυο. Οι περισσότεροι θάνατοι συνδέθηκαν με καρδιακή νόσο, σημείωσαν.
Οι ασθενείς που είχαν μεγάλο άγχος κατά τη διάρκεια στρεσογόνου γεγονότος, όπως νοσηλεία για πρόβλημα καρδιάς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τη σοβαρότητα της καρδιακής νόσου, καθώς και της κατάθλιψης, δήλωσε η Watkins.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση. Η κούραση ή αισθήματα κενού που συνδέονται με την κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε παραμέληση της αγωγής για καρδιοπάθεια.
Ο Fonarow δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης στους συγκεκριμένους ασθενείς θα μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αποτελεσματική αγωγή για το άγχος και την κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έλαβε υπόψη χρήση ουσιών, που τείνει να είναι υψηλή σε ανθρώπους με διαταραχές άγχους και κατάθλιψης.
Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια και ύπαρξης καρδιοπάθειας συνδεόμενης με άγχος και κατάθλιψη, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Πηγές: ‘Journal of the American Heart Association.’

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου