Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013



Σχεδόν 10 μέρες πριν λήξει η μνημονιακή υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τους παρόχους του για τα οφειλόμενα ως το τέλος του 2011, εκδόθηκε εσωτερική ενημερωτική εγκύκλιος, για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει προκειμένου να πληρώσει γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα

Η διαδικασία όμως είναι τόσο περίπλοκη που η αγορά δεν προβλέπει ολοκλήρωση της εξόφλησης πριν τον Ιούνιο που είναι η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης, βάσει των πρόσφατων συμφωνιών με την τρόικα.

Στην εγκύκλιο γίνεται λόγος για την πρόθεση του Δημοσίου να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλομένων, τη στιγμή που οι καταμετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν το ποσό στο 1,9 δισ. ευρώ, βάσει των παραστατικών που έχουν εκδοθεί και κατατεθεί.

Προϋπόθεση για να γίνουν οι πληρωμές είναι να δώσουν οι πάροχοι εκπτώσεις επί των τιμολογίων τους και να παραιτηθούν από πρόσθετες διεκδικήσεις τους ή τόκους υπερημερίας. Στη διαδικασία των εκπτώσεων μπαίνουν τώρα και οι φαρμακοποιοί, από τους οποίους ζητείται έκπτωση 3,5%, ενώ για τους υπόλοιπους προμηθευτές οι εκπτώσεις παραμένουν όπως είχαν προαποφασιστεί και κυμαίνονται από 2-20%.

Η αποδοχή της ρύθμισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση από τους προμηθευτές προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι οφειλές θα εξοφληθούν μετά τον υπολογισμό της έκπτωσης, με την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής, αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις. Θα έχει προηγηθεί πρόχειρος λογιστικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ. Αν από την εκκαθάριση προκύψει ότι το ποσό ήταν τελικά μικρότερο, θα αφαιρείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών προς τον ΕΟΠΥΥ, εκτός κι αν ο προμηθευτής δεν συνεχίζει για ένα τρίμηνο να παραδίδει, οπότε ο ΕΟΠΥΥ θα αναζητήσει τη διαφορά.

Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημέρωσε τα μέλη του ότι η προσκόμιση των τιμολογίων και των υπευθύνων δηλώσεων θα γίνεται από τους γιατρούς και τους νόμιμους εκπροσώπους των ιατρικών εταιριών σε κάθε ένα ταμείο που έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και το οποίο έχει την οφειλή απέναντι στους γιατρούς, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία.    NEWSBOMB

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου