Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Σωστή διατροφή κατά την περίοδο νηστείαςΥπάρχει  ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που τηρούν τις νηστείες οι οποίες είναι καθορισμένες από τον Ορθόδοξο  Χριστιανισμό(τουλάχιστον 180 ημέρες το χρόνο).Στην πραγματικότητα η αξία της νηστείας είναι μεγάλη καθώς βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Παράλληλα όμως χρειάζεται και προσοχή για όσους νηστεύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή υπάρχει πιθανότητα έλλειψης κάποιων βιταμινών.
Νηστεία είναι αποχή από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα οφέλη της νηστείας.
  • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και      τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές,      καθώς αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικού λίπους και χοληστερόλης. Αυτό έχει      ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών      νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου που προέρχονται από τη διατροφή      μας. Εξάλλου, η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος φέρνει πολύ κοντά στα      πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό      παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων, όπως      έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
  • Αυξάνεται      ή  κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση      αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την σωστή λειτουργία του      πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση      εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου(π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και      προστάτη).
  • Αυξάνεται  η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C , καροτινοειδή, βιταμίνη Ε ,      βιταμίνη Α, κάλιο ,μαγνήσιο και φυλλικό οξύ οι οποίες ενισχύουν και το      ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα θαλασσινά      παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων      βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική       λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Προσοχή όμως!      Χρειάζεται αποφυγή υπερκατανάλωσης θαλασσινών καθώς είναι κρυφές      πηγές  χοληστερίνης και ουρικού      οξέως.
Τι πρέπει να προσέχουμε.
  • Το      νηστίσιμο διαιτολόγιο περιορίζει την πρόσληψη κάποιων βιταμινών, όπως ασβέστιο, σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος      Β λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς τους από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Γι’      αυτό παίρνουμε τροφές  που είναι      καλές πηγές ασβεστίου όπως ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο,      το κουνουπίδι, το λάχανο , ο χαλβάς, το σουσάμι και τα πράσινα φυλλώδη      λαχανικά(π.χ. σπανάκι).
  • Πρέπει  να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθώς μπορεί να μην καλύπτονται οι      ανάγκες σιδήρου. Είναι γνωστό πως υπάρχει σίδηρος στο φυτικό βασίλειο,      αλλά απορροφάται σε μικρές ποσότητες λόγω κάποιων συστατικών που υπάρχουν      σε αυτές. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια , οι ξηροί      καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα      φρούτα και θαλασσινά. Κρίνεται ακόμη σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης      βιταμίνης C      η      οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.
  • Παράλληλα      για να αποφευχθούν ελλείψεις σε      βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίο να καταναλώνονται τροφές      όπως είναι οι ξηροί καρποί, χαλβάς, το ταχίνι και εμπλουτισμένα      δημητριακά.
Συμπερασματικά, η νηστεία συμβάλλει πραγματικά στην σωματική αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειάζεται όταν η νηστεία είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο οργανισμός στερείται μερικά θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. παιδιά, έφηβοι, εγκυμονούσες, γυναίκες σε γαλουχία, άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια) μπορεί να είναι επικίνδυνη.
drlist.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου