Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται διπλή συμμετοχή στα φάρμακα


Διπλή συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα, εφόσον αυτά είναι ακριβότερα από το προβλεπόμενο όριο, θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς υπογράφει έως την Παρασκευή τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να ισχύσει το αργότερο έως το τέλος του μήνα.

Η απόφαση περιλαμβάνει τη 'θετική' λίστα συνταγογράφησης με ασφαλιστική τιμή, η οποία θα λειτουργεί ως εξής:

Κάθε σκεύασμα έχει δύο τιμές. Την ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι η αποδεκτή τιμή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και τη λιανική τιμή, η οποία είναι αυτή που έχει δοθεί με την έγκριση του φαρμάκου.

Στην περίπτωση που η λιανική υπερβαίνει την ασφαλιστική τιμή, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με τη συμμετοχή του 25% για την ασφαλιστική τιμή και επιπλέον τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής.

Συγκεκριμένα, για ένα σκεύασμα με ασφαλιστική τιμή 10 ευρώ και λιανική 12 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει: 2,5 ευρώ ως συμμετοχή (25%) στην ασφαλιστική τιμή και 2 ευρώ για τη διαφορά έως τη λιανική (σύνολο 4,5 ευρώ).

Προς το παρόν, τη μισή διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής - λιανικής θα την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά σταδιακά το σύνολο της επιβάρυνσης θα μετακυλιστεί στον ασφαλισμένο.

Στην περίπτωση που η ασφαλιστική είναι ίδια με τη λιανική, ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνον 25% συμμετοχή.

Διάταξη

Ο κ. Σαλμάς εκτιμά ότι με το σύστημα αυτό θα υπάρξει συμμετοχή του ασφαλισμένου στη θεραπευτική επιλογή.

Θα ζητεί, δηλαδή, ο ασφαλισμένος από τον γιατρό του τη θεραπεία, η οποία δεν θα του προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα υποχρεούται να ενημερώνει τον ασθενή για το επιπλέον κόστος και τις επιλογές που έχει για πιο φθηνή θεραπεία.

Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον ΕΟΠΥΥ, αλλά το ποσό εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί με τη μείωση του φαινομένου υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων, με πιο ακριβά.
iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου