Τρίτη 5 Μαρτίου 2013


Ολοκληρώθηκαν στις 2 Μαρτίου οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Στην τελευταία ημέρα των εργασιών, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά την Περιφερειακή Αγγειακή Νόσο και τις επιπλοκές που παρουσιάζει, την Νεφρική Νόσο σε σχέση με την Αθηροσκλήρωση, την HDL χοληστερίνη και την Αθηρωματική Νόσο.
Αναφερόμενη στην πολυαγγειακή αθηρωσκληρωτική νόσο η Διευθύντρια του Δ΄ Παθολογικού Τμήματος και Αγγειοπαθολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο ‘Ο Ευαγγελισμός’ της Αθήνας Γ. Υφαντή, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με Περιφερική Αρτηριακή Νόσο (ΠΑΝ). Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί όπως εξήγησε το 20% των ασθενών αυτών θα υποστούν μη θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο και το 30% έχουν 5ετή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι αιτίες θανάτου στους ασθενείς με ΠΑΝ είναι πολλές περισσότερες σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό.
Η συμπτωματολογία της ΠΑΝ είναι χαρακτηριστική και σχετίζεται με τη διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων, δηλαδή διαλείπων άλγος στα πόδια που επιδεινώνει ή δυσχεραίνει την κινητικότητα των ασθενών.
Η ΠΑΝ είναι δείκτης γενικευμένης αθηρωματικής νόσου και η συχνότητά της είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Στη Νεφρική Νόσο και την Αθηρωμάτωση αναφέρθηκε Ο Νεφρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ‘Ο Ευαγγελισμός’ Θ. Αποστόλου. Όπως τόνισε, η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι συχνή στο γενικό πληθυσμό και η επίπτωσή της αυξάνεται σταθερά ακολουθώντας την αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα το 13% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ και οι ασθενείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα. Παρουσιάζουν επίσης επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση, αγγειακή ασβέστωση και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Ο καθηγητής Βιοχημείας στον Τομέα Βασικών Επιστημών του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Δ. Καρδάσης, μίλησε στη συνέχεια για την HDL και την αθηρωματική νόσο: Από τη μοριακή βιολογία και την επιδημιολογία, στην κλινική πράξη. Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, δεδομένα από τη μελέτη Framingham συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα της LDL. Πρόσφατες μελέτες με φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL δεν είχαν σημαντικά κλινικά αποτελέσματα σε επίπεδο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η απολιποπρωτεϊνη Apo A-I αποτελεί μελλοντικό στόχο για νέες θεραπείες. Τα νέα αυτά φάρμακα που είναι υπό μελέτη βασίζονται στις λειτουργίες Apo A-I, που είναι αθηροπροστετευτικές και αντιφλεγμονώδεις.
Τέλος, για την επιθετική υπολιπιδαιμική θεραπεία μίλησε ο κ. Ι. Ευθυμιάδης Καρδιολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιστημονικός Συνεργάτης & Υπεύθυνος Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες κλινικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της LDL τόσο μεγαλύτερο το καρδιαγγειακό όφελος. Η επιθετική υπολιπιδαιμική θεραπεία, σημείωσε ο κ. Ευθυμιάδης, φάνηκε να παρουσιάζει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος με επίτευξη των στόχων για την LDL χοληστερόλη αλλά και την υποστροφή της αθηρωματικής πλάκας. Σύμφωνα με τις μελέτες EURICA και CEPHEUS που έγιναν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λιγότερο από το 50% των δισλιπιδαιμικών ασθενών πετυχαίνουν το στόχο ρύθμισης. Από τις στατίνες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα η ισχυρότερη φάνηκε να είναι η «ροσουβαστατίνη». Σήμερα πλέον υποστηρίζεται η επιθετική θεραπεία με στατίνη σε ευρύτερους πληθυσμούς ασθενών, η οποία όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή και παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό.
Γενικότερα για τις στατίνες τονίστηκε πως έχουν αποδειχθεί ασφαλή φάρμακα όταν χορηγούνται στη δοσολογία που πρέπει και σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας του ασθενή.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου δ.σ. της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Πρόεδρος επανεξελέγη ο καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ κ. Απόστολος Ευθυμιάδης.
iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου