Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013



Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα:
«Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας», η συνεισφορά των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών στην ανάπτυξη είναι αναμφίβολα σημαντική. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 2010 ο κλάδος συμμετείχε με μερίδιο άνω του 9,5% στο σύνολο της ελληνικής μεταποίησης, ενώ τη δεκαετία 2000-2010 εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση στην απασχόληση, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να φτάνει στα επίπεδα του 10%.

Ο κ. Μίχαλος προσέθεσε ότι την ίδια περίοδο οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποίησαν μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν συνεργασίες με ξένα ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε δεκάδες άλλες χώρες, σε όλο τον κόσμο. Επένδυσαν σε ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε πως όλη αυτή η δυναμική κινδυνεύει να ατονήσει, εξαιτίας της κρίσης και των συνεπειών της. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, που επηρεάζει αρνητικά το σύνολο των παραγωγικών κλάδων, η ύφεση και η ρευστότητα που επικρατεί στο θεσμικό περιβάλλον, είναι παράγοντες που απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου.

«Δυστυχώς, όπως σε πολλούς άλλους τομείς, έτσι και στο χώρο του φαρμάκου έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια η λογική των πρόχειρων λύσεων και της ισοπέδωσης. Αντί ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αδυναμίες του συστήματος, βλέπουμε πειραματισμούς, διαρκείς αλλαγές και παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Εάν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να στηρίξει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κλάδου, οφείλει να διασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η επιλογή για αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Βρετανία, είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί», εξήγησε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος, μιλώντας για μεθόδους αποφυγής του αδιέξοδου, εκτίμησε ότι απαιτούνται άμεσα πολιτικές, με στόχο:

- Τη διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου θεσμικού πλαισίου. Με απλούς, διαφανείς και ρεαλιστικούς όρους, ειδικά στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων.

- Την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των γενόσημων φαρμάκων, με σωστή ενημέρωση και κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους, από τους επαγγελματίες της υγείας μέχρι και τους ασθενείς.

- Την άρση ρυθμιστικών εμποδίων και την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων, για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες, σε έρευνα και ανάπτυξη κτλ.

- Την εξασφάλιση πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσκολία άντλησης τραπεζικού δανεισμού.

- Τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών, με ενέργειες δικτύωσης και προβολής.
tro-ma-ktiko.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου