Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013



Ούτε οι έγκυες δε γλιτώνουν τελικά από το άγχος και την πίεση του μνημονίου με αποτέλεσμα να χάνουν τα βρέφη που κυοφορούν. Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αμέτρητες αποβολές εμβρύων φέρνει στη ζωή των Ελληνίδων, πλέον, το μνημόνιο, καθώς οι επιστήμονες καταγράφουν τα τελευταία δύο χρόνια δραματική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων, των αποβολών δηλαδή χωρίς παθολογική αιτία.

Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο άγχος που συνδέεται με τη δεινή οικονομική κατάσταση και τις αμφιβολίες των ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στα δημοσιότητα ο καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Βιτωράτος με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι παλίνδρομες κυήσεις αυξήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια κατά 2% με 4% , χωρίς να παρατηρείται ταυτόχρονα ανάλογη αύξηση των γεννήσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι και ο δείκτης γονιμότητας της χώρας κυμαίνεται γύρω στο 1,39, όταν θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω από το 2,1.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι γεννήσεις στην Ελλάδα για το 2011 ήταν 106.777, εκ των οποίων 54.990 ήταν αγόρια και 51.787 κορίτσια. Οι θάνατοι ήταν 110.729, εκ των οποίων 57.972 ήταν άνδρες και 52.757 γυναίκες. Τα παραπάνω στοιχεία σαφώς συσχετίζονται με την οικονομική κρίση και με τους προβληματισμούς των ζευγαριών για την δημιουργία οικογένειας στην σημερινή κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Βιτωράτο .

Ενδεικτικό των επιπτώσεων της κρίσης είναι ότι η μείωση των γεννήσεων στο δημόσιο μαιευτήριο “Έλενα” αγγίζει πλέον το 40%, ενώ εκτιμάται ότι στα ιδιωτικά μαιευτήρια η μείωση ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

ΙΑΤROPEDIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου