Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


Το κατεργασμένο κρέας, όπως λουκάνικα και χοτ ντογκ, μπορεί να αποτελεί νόστιμη επιλογή, αλλά νέα έρευνα σε σχεδόν 450.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι η μεγάλη κατανάλωση ενδεχομένως αφαιρεί χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων.
Όσοι κατανάλωσαν το περισσότερο κατεργασμένο κρέας αύξαναν τον κίνδυνο πρώιμης θνησιμότητας κατά 44%. Σε ευρύτερους όρους, αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερο κατεργασμένο κρέας, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων γενικά θα μειωνόταν κατά 3%, αναφέρουν Ελβετοί ερευνητές.
Η Sabine Rohrmann, του University of Zurich συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης κατεργασμένου κρέατος σε λιγότερο από 28 γρ την ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σχέση μεταξύ του κατεργασμένου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου και όχι αιτιατή σχέση. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι λόγοι για να πιστέψουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι αληθινή, δήλωσαν οι ερευνητές. Γνωρίζουμε δυνητικούς μηχανισμούς που πιθανόν συμβάλλουν δήλωσε η ερευνήτρια.Το κρέας είναι πλούσιο σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να οδηγεί στη σχέση με τη στεφανιαία νόσο.
Το κατεργασμένο κρέας έχει επίσης νιτρικά για να βελτιωθεί η διάρκεια, το χρώμα και η γεύση του. Ωστόσο προκαλεί επίσης τη δημιουργία καρκινογόνων. Αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου, δήλωσε η Rohrmann. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη σιδήρου από το κρέας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Άλλος ειδικός σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες στηρίζουν τη σχέση μεταξύ κατεργασμένου κρέατος και προβλημάτων υγείας.
Αρκετές έρευνες έχουν συδνέσει το κρέας με υψηλότερα ποσοστά χρόνιας νόσου, δήλωσε ο Dr. David Katz, διευθυντής του Yale University Prevention Research Center στο New Haven. Δήλωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος πιθανόν σημαίνει ότι κάποιος καταναλώνει λιγότερες φυτικές τροφές, που προστατεύουν από τη χρόνια νόσο. Θεωρεί ότι κάποιος μπορεί να καταναλώνει κρέας επιλέγοντας σωστά.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ' BMC Medicine'. Η Rohrmann και διεθνής ομάδα συνέλεξε στοιχεία σχεδόν 450.000 αντρών και γυναικών. Κανείς δεν έπασχε από καρκίνο ή δεν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο στην έναρξη. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης στοιχεία για τη διατροφή, το κάπνισμα, την άσκηση και το βάρος.
Μέχρι το μέσον του 2009 περισσότεροι από 26.000 εξ αυτών πέθαναν.
Η θνησιμότητα αυξάνεται όταν συγκρίνουμε τους συμμετέχοντες που καταναλώνουν περισσότερα από 40 γρ. την ημέρα κατεργασμένου κρέατος, με όσους καταναλώνουν 10 έως 20 την ήμερα, δήλωσε η Rohrmann.
Όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος. Για την ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση, η θνησιμότητα ήταν κατά 44% αυξημένη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λίγο κρέας.
Καθώς το κρέας είναι επίσης πλούσιο σε ορισμένα μέταλλα και βιταμίνες, συνιστούν τη μείωση του κατεργασμένου και της πρόσληψης κόκκινου κρέατος σε περίπου 300 έως 600 γραμμάρια την εβδομάδα.
Επιπλέον η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κατεργασμένου κρέατος συμβάδιζε με άλλες ανθυγιεινές επιλογές. Όσοι κατανάλωναν το περισσότερο, κατανάλωναν τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά και ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν. Επίσης άντρες που κατανάλωναν πολύ κρέας έτειναν να πίνουν πολύ, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
IATRONET.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου