Τρίτη 23 Απριλίου 2013


Το 25% των χρόνιων ασθενών μειώνει το φαγητό για τα φάρμακα

  • 17 Απριλίου 2013

  •  


Το 25% των χρόνιων ασθενών μειώνει το φαγητό για τα φάρμακα
Το 25% των χρόνιων ασθενών έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων.

Η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πάνω από τους μισούς Έλληνες (56,7%), ενώ το 52,3% ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια.

Η τελευταία πανελλαδική έρευνα Hellas Health V επιβεβαιώνει αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουν: η οικονομική κρίση -μεταξύ άλλων- έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, όσο και στη χρήση υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε την Τρίτη 16 Απριλίου ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ιωάννης Τούντας, με αφορμή τη «Συμμαχία Υγείας», έναν εθελοντικό φορέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα βοηθήσει αφιλοκερδώς ανέργους και απόρους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τούντας, η μελέτη καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περίθαλψή τους.

Εμβόλια παιδιών - ενηλίκων

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά και τις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου, ενώ το 14,9% των γονιών δηλώνει ως κυριότερο λόγο για τη μη επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού, το κόστος των εμβολίων και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Αγγελική Μπομπούλα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου