Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τιτανικός... ο ΕΟΠΥΥ


Τιτανικός... ο ΕΟΠΥΥ που οφείλει σχεδόν 3 δις

Ο Eνιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές 3 δισ. ευρώ, έχει χρηµατοδοτηθεί µε 657,02 εκατ. ευρώ από τον ∆εκέµβριο µέχρι σήµερα για να πληρώσει φαρµακοποιούς, φαρµακευτικές εταιρείες, γιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας, ωστόσο από τα χρήµατα αυτά έχει καταΒάλει µόλις 66,12 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10%. 

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» πως ο ίδιος βρίσκεται τους τελευταίους τρεις µήνες σε σχεδόν καθηµερινή τηλεφωνική επικοινωνία µε τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που χειρίζονται τα θέµατα πληρωµών σε µια προσπάθεια να επιταχυνθεί το έργο. 

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί πως σταδιακά σι πληρωµές θα αυξηθούν αφενός διότι οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις µπορούν πλέον να συµψηφίζουν τις απαιτήσεις τoυς προς τον ΕΟΠΥΥ µε την έκπτωση που είναι υποχρεωµένες να κάνουν στον Οργανισµό (rebate), αφετέρου διότι πλέον δίνονται «προκαταΒολές» έναντι χρεών του ∆ηµοσίου σε δικαιούχους που δέχθηκαν κούρεµα από 2% έως 20% στα προς επιστροφή ποσά. 

Σηµειώνεται πως το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρµακευτικές επιχειρήσεις ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, µε αποτέλεσµα πολλές εταιρείες να αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα ή να αντιµετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου µιλώντας στα «ΝΕΑ» τόνισε πως ο Eνιαίος Οργανισµός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν έχει καταβάλει στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα ούτε ένα ευρώ για τις οφειλές της διετίας 2010-2011 ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 

«Για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ έχει αποζηµιώσει τους ιατρούς παρόχους για κλινικές επισκέψεις µέχρι τον Οκτώβριο 2012 και για παρακλινικές εξετάσεις µέχρι τον Αύγουστο του 2012», τονίζει ο κ. Ελευθερίου αναφερόµενος στα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ.  ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου