Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ευάλωτοι στην ζέστη οι ηλικιωμένοι


29 Απριλίου 2013
Γράφει ο DrList
Ευάλωτοι στην ζέστη οι ηλικιωμένοι
Επειδή το γήρας επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά στην ζέστη, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως θερμοπληξίας, θερμικής εξάντλησης... κραμπών και κόπωσης λόγω ζέστης, προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως ασθενειών λόγω ζέστης είναι οι εξής:
* Σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στο δέρμα, όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος και η ανεπάρκεια των ιδρωτοποιών αδένων.
* Οι ασθένειες της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών, καθώς και κάθε ασθένεια που προκαλεί γενικευμένη κακουχία ή πυρετό.
* Η υπέρταση ή άλλες ασθένειες που απαιτούν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Όσοι, λ.χ., ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως ασθενειών της ζέστης. Εντούτοις, δεν πρέπει κανείς να τροποποιεί τη διατροφή του (λ.χ. να τρώει περισσότερο αλάτι), εάν δεν συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό του.
* Η ικανότητα εφίδρωσης μπορεί να διαταραχθεί από φάρμακα, όπως τα διουρητικά, τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την πίεση.
* Η λήψη αρκετών φαρμάκων λόγω διαφορετικών ασθενειών. Ωστόσο είναι σημαντικό να παίρνουν την φαρμακευτική αγωγή τους, όσο πολύπλοκη κι αν είναι - συνεπώς, για οποιαδήποτε απορία πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρο του.
* Το να έχει κανείς περιττά κιλά ή να είναι λιποβαρής.
* Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
* Η αφυδάτωση.

Ο κίνδυνος εκδηλώσεως ασθενειών της ζέστης μπορεί να αυξάνεται και από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαβίωση σε ιδιαίτερα θερμά σπίτια, η έλλειψη τρόπου μετακίνησης, η υπερβολική ένδυση, η παραμονή σε χώρους με πολύ κόσμο και η μη κατανόηση των καιρικών συνθηκών.

Πρόληψη και πρώτες βοήθειες
Οι ηλικιωμένοι, ιδίως όσοι έχουν κάποιους από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, ιδίως όταν κατοικούν σε αστικά κέντρα με πρόβλημα ρύπανσης, συνιστά το ΝΙΑ.
Όσοι δεν διαθέτουν ανεμιστήρες ή συστήματα κλιματισμού πρέπει να πηγαίνουν σε κλιματιζόμενους χώρους όταν έχει καύσωνα - κατά προτίμησιν, να μεταφέρονται σε αυτούς από συγγενείς ή φίλους τους.

Εάν υποπτεύεστε ότι η ζέστη έχει αρχίσει να καταβάλλει κάποιον ηλικιωμένο, το ΝΙΑ συνιστά να κάνετε τα εξής:
* Μεταφέρτε τον ηλικιωμένο σε σκιερό, κλιματιζόμενο χώρο. Βάλτε τον να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί.
* Προσφέρτε του υγρά, όπως νερό και χυμό φρούτων ή λαχανικών, αλλά όχι αλκοόλ ή ροφήματα με καφεϊνη.
* Κάνετέ τον ένα δροσερό ντους.
* Εάν δεν μπορεί να κάνει ντους, δροσίστε τον στους καρπούς και/ή τον αυχένα με ένα κρύο, βρεγμένο πανί. Από τα σημεία αυτά του σώματος διέρχονται μεγάλες αρτηρίες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι θα διευκολυνθεί η ανταλλαγή θερμότητας και θα ρυθμιστεί γρήγορα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.
* Εάν έχετε αμφιβολίες ή ο ηλικιωμένος χάνει τις αισθήσεις του, συμβουλευθείτε ένα γιατρό ή καλέστε ασθενοφόρο.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου