Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Την παρέμβαση του υπουργού υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητά η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Ειδικότερα, ‘με έκπληξη και απορία διαβάσαμε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης σχετικά με την πρόθεσή τους να ‘αναβαθμίσουν’ το επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Ελλήνων Πολιτών μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε αυτοδίδακτους θεραπευτές και συγχρόνως εμπόρους φαρμακευτικών ουσιών δυνητικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αν δεν δοθούν με την κατάλληλη ένδειξη και τη σωστή δοσολογία.

Προχώρησαν δε και ένα βήμα περισσότερο αναγνωρίζοντας ως θετική εξέλιξη την κατάρρευση των δομών υγείας, γεγονός που οδηγεί από ανάγκη τους πολίτες στην επικίνδυνη για την υγεία τους τακτική της ‘αυτοθεραπείας’ με τη βοήθεια των εμπόρων του φαρμάκου ! Ανησυχώντας μάλιστα για την αξιοποίηση των πόρων στην παροχή υπηρεσιών υγείας προτείνουν την κατάργηση του ιατρικού λειτουργήματος και την αντικατάστασή του από τους ίδιους, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να μετατρέψουν τα φαρμακεία σε κέντρα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναπολώντας τις εποχές των ‘μάγων της φυλής’ ! 

Δίχως αίσθημα ευθύνης επιχειρούν να γυρίσουν τους Έλληνες πολλά χρόνια πίσω με μοναδικό σκοπό την αύξηση του επιχειρηματικού τους κέρδους παραβλέποντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στη δημόσια υγεία και την Ελληνική οικονομία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 2 εκατ. περιστατικά σοβαρών παρενεργειών από φάρμακα, ενώ ετησίως σημειώνονται ακόμη και θάνατοι από επιπλοκές που προέρχονται από τη λήψη φαρμάκων. Με βάση μάλιστα τις τελευταίες έρευνες, ορισμένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα σκευάσματα χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι και μοιραία για τη ζωή των ασθενών.

Η ιατρική κοινότητα σε όλους αυτούς τους αυτοδίδακτους ‘θεραπευτές’ έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου ΔΕΝ επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμα και αν αυτά είναι ευρείας χρήσης.
2. Κανένα φάρμακο, ακόμη και μη συνταγογραφούμενο, δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική εξέταση και συνταγή.
3. Ο μόνος άμεσος τρόπος να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, με τεράστιο όφελος στα δημόσια οικονομικά, είναι η κατάργηση των μεσαζόντων στην αλυσίδα του φαρμάκου και η χορήγηση ακόμα και των ΜΗΣΥΦΑ εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Με τη λογική αυτή θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να χορηγεί κατευθείαν ο ιατρός από το ιατρείο το αναγκαίο φάρμακο καταργώντας το περιττό έξοδο των μεσαζόντων του φαρμάκου. Εναλλακτικά, μπαίνοντας στη λογική των επιχειρηματιών του φαρμάκου, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακος μέσα από τη διακίνηση των φαρμάκων από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας φαρμακευτικών ουσιών.
4. Η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική ένδειξη και συνταγή αποτελεί παραποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες είναι ποινικό αδίκημα.
5. Η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων από τους επιχειρηματίες του χώρου οδηγεί σε σημαντική αιμορραγία συναλλάγματος, αναίτια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και σε διόγκωση των δαπανών υγείας λόγω των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει η άνευ λόγου και αιτία χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επιβάλλει τη διεθνής πρακτική και να απαγορεύσει ΑΜΕΣΑ την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Καλούμε επίσης τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να αντιδράσει ΑΜΕΣΑ όπως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.’, καταλήγει η ΕΝΙ-ΕΟΠΠΥΥ.
iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου