Παρασκευή 17 Μαΐου 2013


Υγεία: Εκστρατεία για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων

Αγοράζουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού, εμπιστευόμαστε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια...
δεν καταναλώνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις, δεν αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο, δεν ανταλλάσσουμε φάρμακα με συγγενείς και φίλους και συμβουλευόμαστε το γιατρό και τον φαρμακοποιό μας για τη σωστή χρήση φαρμάκων.

Τις συμβουλές αυτές δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, (ΕΟΦ), καθώς στην ελληνική κοινωνία παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας να είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ένας στους τέσσερις Έλληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, σε ποσοστό 50% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, οι έξι στους δέκα από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος και δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΕΟΦ σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (γιατροί φαρμακοποιοί, πάροχοι υγείας), οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες της υγείας, με κεντρικό μήνυμα « Η μη ορθή χρήση φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και η έγκριση του ΕΟΦ σημαίνει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ, πρωτότυπα και γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας, η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας.

Η ιστοσελίδα της εκστρατείας, http://ekstrateia.eof.gr/ , περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, με απλό και κατανοητό τρόπο για το κοινό.
tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου