Τρίτη 14 Μαΐου 2013


Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο αυξάνει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, όπως και με την ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' BMC Medicine.'
Η έρευνα από το Million Women Study, υποδεικνύει ότι το αυξημένο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου όσο και το πέρασμα του χρόνου.
Ερευνητές από το University of Oxford, παρακολούθησαν την υγεία 1,2 εκατ. γυναικών για περίπου μια δεκαετία. Η ανάλυση έδειξε ότι η εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου αυξάνει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος έτσι ώστε κάθε αύξηση 5 μονάδων αυξάνει την εμφάνιση κατά 23% που είναι ισοδύναμη με τον κίνδυνο που προκύπτει από το να μεγαλώνει κάποιος κατά 2,5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια στις 11 λεπτές μεσήλικες γυναίκες με μέσο ΔΜΣ 21, θα εισαχθούν στο νοσοκομείο ή θα έχουν πεθάνει από στεφανιαία νόσο μεταξύ 55 και 74 ετών. Ο κίνδυνος αυξάνεται προοδευτικά με τον ΔΜΣ και φτάνει στις 1 στις 6 για τις παχύσαρκες (ΔΜΣ 34).
Ο ερευνητής Dr Dexter Canoy, εξήγησε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αυξάνει ακόμα και με μικρές αυξήσεις στον ΔΜΣ και αυτό παρατηρείται όχι μόνο στις πιο βαριές αλλά και σε γυναίκες που δεν θεωρούνται παχύσαρκες. Με μικρές αλλαγές στον ΔΜΣ μαζί με υγιεινό τρόπο ζωής, με το να μην καπνίζει, να αποφεύγει τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και να ασκείται ενδεχομένως μια γυναίκα θα μπορούσε να προλάβει την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.
iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου