Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στα επίπεδα όσων δεν ήταν ποτέ καπνιστές

11/9/2013
Άμστερνταμ, Ολλανδία - Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 (ESC congress 2013) / Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και θανάτου στα επίπεδα ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αποκαλύπτει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ESC 2013 από τους Dr James K. Min και Dr Rine Nakanishi από τις ΗΠΑ.

Το κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Μελέτες έχουν καθορίσει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τις καρδιακές προσβολές και τους θανάτους αλλά δεν εξέταζαν τη σχέση αυτής της ευεργετικής επίδρασης στην παρουσία και βαρύτητα της στεφανιαίας αρτηριακής νόσου (ΣΝ).Η μελέτη μας έχει στόχο να διερευνήσει αυτήν την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος στον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, θανάτου και τη βαρύτητα της ΣΝ.

Η προοπτική μελέτη CONFIRM (Coronary CT Evaluation for Clinical Outcomes: An International Multicenter Study) με μητρώο 13.372 ασθενών από 9 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ανατολική Ασία εξέτασε τον κίνδυνο μειζόνων αρνητικών καρδιακών συμβαμάτων σε 2.853  ενεργούς καπνιστές , 3.175 πρώην καπνιστών και 7.344 άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. 

Και οι ενεργοί και οι πρώην καπνιστές είχαν μεγαλύτερο επιπολασμό σοβαρά αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Αυτό καθορίστηκε με αξονική στεφανιογραφία (CCTA), μια μη- επεμβατική απεικονιστική μέθοδο που επιτρέπει την απευθείας οπτικοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών. Οι ενεργοί και πρώην καπνιστές είχαν 1,5 φορά παραπάνω πιθανότητες σοβαρών στενώσεων σε μία ή 2 κύριες στεφανιαίες αρτηρίες και διπλάσια αυξημένες πιθανότητες σοβαρών στενώσεων και στις 3 κύριες αρτηρίες της καρδιάς.

Ο Dr Min, που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιοαγγειακής Απεικονιστικής στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian και το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell είπε:Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν μειώνει τη νόσο που προκαλεί το κάπνισμα στις στεφανιαίες αρτηρίες , αλλά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου στα επίπεδα των μη- καπνιστών.» Μετά από 2,0 έτη παρακολούθησης 2,1% των ασθενών της μελέτης υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή θάνατο. Οι συχνότητες της καρδιακής προσβολής και του θανάτου ήταν περίπου 2 φορές μεγαλύτερες στους ενεργούς καπνιστές σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοιες συχνότητες καρδιακής προσβολής ή θανάτου με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ, παρά το ότι είχαν μεγαλύτερο επιπολασμό, έκταση και βαρύτητα της ΣΝ . Τα ευρήματα στους ενεργούς και στους πρώην καπνιστές παρέμειναν ακόμα και όταν συσχετίστηκαν με μη καπνιστές που ήταν αντίστοιχης ηλικίας , φύλου και παραγόντων κινδύνου στεφανιαίας νόσου.


Ο Dr Min είπε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η παρουσία και η σοβαρότητα των στεφανιαίων στενώσεων δεν εξαφανίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος , αλλά ότι εξαφανίζεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και θανάτου. Διενεργούνται μελέτες για να καθοριστεί πώς λειτουργεί αυτή η προστατευτική επίδραση».

Συνέχισε : « Πολλές ερωτήσεις παραμένουν και απαιτούν περαιτέρω μελέτη. Για παράδειγμα οι σοβαρές στενώσεις που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που διέκοψαν το κάπνισμα θα προκαλέσουν συμβάματα μετά 2 χρόνια (η διάρκεια της παρούσας μελέτης). Επιπλέον, εάν η διάρκεια του καπνίσματος ή ο αριθμός τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα επηρεάζει την βαρύτητα της ΣΝ ή την πρόγνωση που σχετίζεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Η ομάδα μας και πολλές άλλες συνεχίζουν τέτοιες έρευνες.» Ο Dr Min κατέληξε : « Ποτέ δεν είναι αργά να διακόψουμε το κάπνισμα. Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και θανάτου στα επίπεδα αυτών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
e-cardio.gr
- See more at: http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=731#sthash.a5gVM07Z.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου