Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει στα χέρια του ο Άδωνις Γεωργιάδης ένα πλήρες σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Πυρετωδώς εργάζεται η ομάδα των ειδικών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της υγείας Κυριάκο Σουλιώτη προκειμένου να ετοιμασθεί το σχέδιο-πρόταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Αμέσως μετά και περί τα μέσα Οκτωβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει αποφασίσει τις θα γίνει με τον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα πάψει να έχει στην κατοχή του μονάδες υγείας και θα αγοράζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Τι είπε άλλωστε ξεκάθαρα σε δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Παρόμοιο σύστημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα ασφαλιστικός οργανισμός που πληρώνει κάλυψη για τους ασφαλισμένους του να είναι ταυτόχρονα και πάροχος υπηρεσιών υγείας».
Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι σύντομα θα εφαρμοσθεί πλήρως το αρχικό σχέδιο της Task Force που προέβλεπε ο ΕΟΠΥΥ να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών και όχι ταυτόχρονα και πάροχος.

Το επιχείρημα του κ.Γεωργιάδη είναι ότι έτσι θα πέσουν οι τιμές καθώς αγοράζεις υπηρεσίες και χρησιμοποιείς τον όγκο σου για να ρίξεις την τιμή στα συμβόλαια ενώ κάνεις κλειστούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που θα δοθεί στον υπουργό Υγείας περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που μαζί με τα κέντρα υγείας θα σχηματίσουν υπό την «ομπρέλα» του ΕΣΥ το νέο δημιούργημα. Θα ενταχθούν δηλαδή στο ΕΣΥ για να καλύπτουν όλες μαζί τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, ώστε να μην καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Το σύστημα όπως αναφέρουν πηγές αναμένεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να καλύπτει τις πρώτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με το προσωπικό να κάνει κυλιόμενες βάρδιες.

Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσες δε διαθέτουν δικά τους κτίρια θα κλείσουν, ενώ το προσωπικό θα μπει πιθανότητα σε καθεστώς κινητικότητας για να μοιραστεί αντίστοιχα σε άλλες μονάδες όπως έγινε και με τα νοσοκομεία.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών καθώς σήμερα το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) έχει το δικαίωμα να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο κάτι που απαγορεύεται -τυπικά έστω- σε όσους απασχολούνται στο ΕΣΥ.

Εκτός αυτού σήμερα από τους 6000 γιατρούς που διαθέτουν οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι 500 είναι μόνιμοι ενώ οι υπόλοιποι 5500 είναι αορίστου χρόνου.

Σε περίπτωση που ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφασίσει να συμπτύξει τις μονάδες αυτές -όπως εξάλλου πράττει με τα νοσοκομεία- όσοι γιατροί είναι αορίστου χρόνου πιθανόν να ενταχθούν στο επόμενο κύμα κινητικότητας.
Πάντως ο υπουργός Υγείας δεσμεύεται ότι πριν από οποιαδήποτε απόφασή του θα προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 medispin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου