Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Οι στατίνες ωφελούν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας


Το ρόλο των στατινών στην επιβράδυνση της προχωρημένης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναδεικνύει νέα δοκιμή φάσης ΙΙ.

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2014
 
Οι στατίνες ωφελούν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτούν χρήσιμες για την αντιμετώπιση της προχωρημένης σκλήρυνσης κατά πλάκας, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Αποτελέσματα αρχικής δοκιμής έδειξαν ότι οι στατίνες επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τώρα μπορούν να αρχίσουν μεγάλες δοκιμές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του University College London.

Οι νέες δοκιμές θα ελέγξουν αν οι στατίνες ωφελούν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και αμβλύνοντας τα συμπτώματα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν, στα αρχικά στάδια της νόσου.

Ο Dr Jeremy Chataway ελπίζει να μπορέσει να αντιμετωπίσει με στατίνες το προχωρημένο στάδιο της νόσοου.
Για την έρευνα φάσης ΙΙ, η ομάδα του Dr Chataway χορήγησε σε 140 ασθενείς με προχωρημένο στάδιο της νόσου είτε 80mg σιμβαστατίνης είτε εικονικό φάρμακο για 2 χρόνια.

Η υψηλή καθημερινή δόση του φαρμάκου ήταν καλά ανεκτή και επιβράδυνε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 43% στα 2 χρόνια, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι στατίνες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που μπορούν να προφυλάσσουν τα νεύρα από βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet’’.
Πηγές: ‘’Lancet’’.
ιατρονετ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου