Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εντυπωσιακή ανακάλυψη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή ανέπτυξαν ερευνητές

Απίστευτο και όμως αληθινό: επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μόνας, στην Αυστραλία, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από αυτήν.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», το νέο αυτό φάρμακο θα μειώνει επίσης τη βλάβη που προκαλεί στην καρδιά η καρδιακή ανεπάρκεια και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα δρουν τα νέα φάρμακα για αυτήν την πάθηση.
Οι καθηγητές Arthur Christopoulos και Peter Scammells μαζί με την ομάδα τους μελέτησαν τη δράση μιας πρωτεΐνης που ανήκει στην οικογένεια των υποδοχέων GPCRs, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε βιολογική διαδικασία, αλλά και σε πολλές ασθένειες.
Όταν συνέδεσαν την πρωτεΐνη αυτή με δύο μόρια, διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα που προέκυψε ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς φαρμάκων που ενεργοποιούν την απαραίτητη πρωτεΐνη που ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, επιτυγχάνοντας την προστασία χωρίς παρενέργειες.
«Όταν υπάρχει καρδιακή προσβολή, τα κύτταρα της καρδιάς πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Όμως, η βλάβη είναι ακόμα μεγαλύτερη, όταν το αίμα επιστρέφει γρήγορα στα καρδιακά κύτταρα, λόγω των ελευθέρων ριζών και της παραγωγής χημικών ουσιών που έχουν σχέση με τη φλεγμονή», εξήγησε ο Arthur Christopoulos.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου