Τρίτη 29 Απριλίου 2014

καφές ΚΑΙ διαβήτης τύπου ΙΙ

Ο καφές περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η φαινομενική σχέση μεταξύ του καφέ και του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι νέα. Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση λίγων ή περισσότερων φλιτζανιών ημερησίως μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, με κάθε επόμενο φλιτζάνι να αυξάνει το όφελος.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Diabetologia’', ενδιαφερόταν περισσότερο για το πώς η αλλαγή στην κατανάλωση καφέ- είτε η αύξηση είτε η μείωση διαχρονικά- θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο.
Η νέα έρευνα καταλήγει στο ότι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, σε σύγκριση με ανθρώπους που διατήρησαν σταθερή την κατανάλωση καφέ.
Η μείωση της κατανάλωσης καφέ κατά την ίδια ποσότητα- περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα- συνδέθηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τα στοιχεία βασίστηκαν σε ανάλυση περισσότερων των 120.000 επαγγελματιών στον κλάδο υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ των συμμετεχόντων, για διάστημα 4 ετών.
Η ερευνήτρια Shilpa Bhupathiraju, του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι για τον διαβήτη τύπου 2, μέχρι 6 φλιτζάνια την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο, αναφερόμενη σε προηγούμενες έρευνες. ‘Οσο ο καφές δεν σας δίνει τρέμουλο ή νεύρα, συνδέεται με οφέλη στην υγεία.
Στην περίπτωση του διαβήτη, οι αιτίες πίσω από την υποτιθέμενη προστασία του καφέ δεν είναι σαφείς, αλλά υπάρχουν θεωρίες βασισμένες σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.
Μια θεωρία, αφορά χημικές ουσίες παρούσες στον καφέ, που μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, σύμφωνα με την Bhupathiraju, η οποία πρόσθεσε ότι ο καφές είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που επίσης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Δεν μελετήθηκαν άλλα είδη καφέ, όπως ο Latte.
Το είδος του καφέ που μελετήθηκε στην παρούσα έρευνα ήταν απλός μαύρος καφές, που περιείχε περίπου 100 milligrams καφεΐνης.
Ενώ ο καφές μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μείωση σε ορισμένες νόσους, οι επιστήμονες είναι ακόμα διστακτικοί να τον θεωρήσουν πανάκεια.
 .univadis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου