Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

πρώιμη διάγνωση του εμφράγματος

Καρδιακοί βιοδείκτες στην πρώιμη διάγνωση του εμφράγματος

Έγκαιρη υποστήριξη στα οξέα συμβάματα
Η καρδιακή προσβολή (ή αλλιώς «έμφραγμα του μυοκαρδίου», ΕΜ) είναι μια συχνή καρδιακή διαταραχή, ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα, που μπορεί να αποτελεί εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Κάθε χρόνο, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, με 4,3 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη μόνο. Για τον ιατρό, το ΕΜ μπορεί να έχει διάφορες εκδηλώσεις: από κανένα σύμπτωμα μέχρι έντονο πόνο στο στήθος που συνήθως αντανακλάται στο σαγόνι, στη ράχη ή σε ένα ή και τα δύο χέρια του ασθενούς. Ο πόνος οφείλεται σε μια διαφορά μεταξύ της παροχής και των αναγκών της καρδιακής αιμάτωσης, που συχνά προκαλείται από απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας από έναν θρόμβο προερχόμενο από ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας. Τα σημεία και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν στηθάγχη, δύσπνοια, λιποθυμία, υπόταση, ζάλη και εφίδρωση.
Οι καρδιακοί βιοδείκτες προσφέρουν υποστήριξη στους επαγγελματίες της υγείας που καλούνται να πάρουν αποφάσεις αντιμέτωποι με ένα επείγον περιστατικό όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα πρώτα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφικού (ΗΚΓ) ελέγχου μπορούν να υποδείξουν την παρουσία ΕΜ, αλλά δεν διαγιγνώσκονται όλα τα ΕΜ μέσω ΗΚΓ. Για την υποβοήθηση της διάγνωσης και για τη βελτίωση της διαστρωμάτωσης ως προς τον κίνδυνο, οι εξετάσεις καρδιακών βιοδεικτών υποστηρίζουν τους ιατρούς ώστε να ξεκινούν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να ανιχνευθεί βάσει της αύξησης των επιπέδων των καρδιακών τροπονινών στο αίμα. Οι καρδιακές τροπονίνες [τροπονίνη T (TnT) και τροπονίνη I (TnI)] είναι οι προτιμώμενοι δείκτες για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για τον ταχύ προσδιορισμό της καρδιακής τροπονίνης Τ στο αίμα, η ποσοτική ανάλυση Roche CARDIAC® T βοηθά τον ιατρό να δράσει έγκαιρα, δίνοντας τα πρώτα αποτελέσματα σε λιγότερο από 15 λεπτά από την έναρξη της μέτρησης.
Η ανάλυση καρδιακής τρονονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας Elecsys® βοηθά τους καρδιολόγους να διαγνώσουν ή να αποκλείσουν το ΕΜ, καθώς μετρά επίπεδα τροπονίνης Τ τα οποία δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν μέχρι τώρα με τις συμβατικές αναλύσεις καρδιακών τροπονινών. Η ανάλυση ακολουθεί τις πιο πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC).
Έγκαιρες προληπτικές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένα μείζον τροποποιήσιμο χαρακτηριστικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι και η δίαιτα χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων και η σωματική άσκηση.
iatronet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου