Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Το επεξεργασμένο κρέας είναι επιβλαβές για την καρδιά

Το επεξεργασμένο κρέας είναι επιβλαβές για την καρδιά
Γενικά, το κόκκινο κρέας δεν θεωρείται ως υγιεινό. Μία σουηδική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation», υποδεικνύει τώρα αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας και σχετιζόμενων θανάτων, όταν καταναλώνεται επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα (Karolinska Institutet) στη Στοκχόλμη, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας 37.035 ανδρών (ηλικίας 45 έως 79 ετών) για ένα χρονικό διάστημα δώδεκα ετών. Η μελέτη διέκρινε αυτούς που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο από αυτούς που κατανάλωναν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονταν αλλαντικά, λουκάνικα, πίτες και λουκάνικα αίματος.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.891 άνδρες διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια και 266 κατέληξαν από αυτό. Ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν κατά 28 τοις εκατό υψηλότερος για τους άνδρες, οι οποίοι κατανάλωναν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια, ημερησίως) σε σύγκριση με τους άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα (λιγότερο από 25 γραμμάρια, ημερησίως). Τα άτομα τα οποία κατανάλωναν το περισσότερο επεξεργασμένο κρέας εμφάνισαν επίσης διπλάσιο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα.
Για κάθε αύξηση 50 γραμμαρίων ημερησίως, ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά οκτώ τοις εκατό και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38 τοις εκατό. Αντίθετα, η πρόσληψη μη επεξεργασμένου κρέατος δεν είχε επίδραση στο ποσοστό κινδύνου.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, προτείνουμε να αποφεύγεται η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέας στη διατροφή σας και να περιοριστεί η ποσότητα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε μία με δύο μερίδες εβδομαδιαίως ή και λιγότερο», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Joanna Kaluza από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Υποτέθηκε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια για τις γυναίκες
.univadis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου