Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

σχέση στρες και καρδιακής προσβολής


Ποια είναι η σχέση στρες και καρδιακής προσβολής;

Επιστήμονες εκτιμούν ότι το στρες οδηγεί στην παραγωγή επιπλέον λευκών αιμοσφαιρίων και σε φλεγμονή στις αρτηρίες.

Ποια είναι η σχέση στρες και καρδιακής προσβολής; Επιστήμονες δήλωσαν ότι ενδεχομένως μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο που το συνεχές στρες αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή.
Πρόσθεσαν ότι το στρες οδηγεί τον οργανισμό να παράγει επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στις αρτηρίες ανθρώπων με αρτηριοσκλήρυνση.
Το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, αλλά αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, υπέρταση, στηθάγχη ή αρρυθμία.
Η ιατρική έρευνα, έως τώρα, δεν έχει καταλήξει σχετικά με το πώς το στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο το στρες καθαυτό ή ενδεχομένως τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να συμβάλλουν σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση.
‘Ερευνες έχουν επίσης συνδέσει το στρες με αλλαγές στον τρόπο πήξης του αίματος, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ερευνητές του Massachusetts General Hospital και του Harvard Medical School, εξέτασαν τον τρόπο που το στρες επηρέαζε τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων 29 εργαζομένων στην εντατική μονάδα ενός νοσοκομείου, μετά από μια εβδομάδα.
Επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος λόγω των γρήγορων ρυθμών του, καθώς το προσωπικό συνήθως έχει να λάβει αποφάσεις ζωής ή θανάτου.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘’Nature Medicine’’, ότι όταν συνέκριναν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους εθελοντές την ώρα της εργασίας με δείγματα που ελήφθησαν εκτός καθηκόντων, το επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων ήταν υψηλότερο στα δείγματα της εργασίας.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις απομονώνοντάς τους ή γέρνοντας τα κλουβιά τους μέχρι το σώμα τους να παράξει επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια. Οι ποντικοί ήταν ευάλωτοι ήδη σε σκλήρυνση και στένωση αρτηριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό φάνηκε να προκαλεί φλεγμονή στις πλάκες των αρτηριών, στα πειραματόζωα.
Η εικόνα των πλακών έμοιαζε με τον τρόπο που τα επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια συνδέονται στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών στους ανθρώπους, όπου μπλοκάρουν την κυκλοφορία ή είναι έτοιμα να αποκολληθούν και να ταξιδέψουν σε άλλα σημεία του οργανισμού, προκαλώντας δυνητικά καρδιακή προσβολή.
Tο British Heart Foundation, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στρες προκαλεί στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή.
Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως στηθάγχη σε ανθρώπους που ήδη έχουν στεφανιαία νόσο.
Επίσης, σημειώνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που πάσχουν από στρες μπορεί ενδεχομένως να προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το στρες-όπως κάπνισμα, πολύ αλκοόλ και πολύ φαγητό.

Πηγές: ‘’Nature Medicine’’.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου