Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Καρδιολογικές εξετάσεις

Καρδιολογικές εξετάσεις

Η αλήθεια για τις δυνατότητες των εξετάσεων της καρδιάς είναι κάπου στη μέση: μερικοί άνθρωποι, δηλαδή, είναι όντως άτυχοι, γιατί, ενώ πάσχουν από καρδιά, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν παραπλανητικές ενοχλήσεις (π.χ., πόνους στον ώμο ή την  κοιλιά). Έτσι, είτε δεν πάνε καθόλου στο γιατρό ή όταν πηγαίνουν  και αναφέρουν τα συμπτώματά τους, το μυαλό του γιατρού δεν πηγαίνει σε πρόβλημα καρδιακής αιτιολογίας.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι εξετάσεις δεν έχουν το αλάθητο. Τους ξεφεύγουν αρκετά και σημαντικά στοιχεία, που δεν σχετίζονται μόνο με την ατέλεια των διαγνωστικών μηχανημάτων, αλλά και με το πρόβλημα του εξεταζομένου: μπορεί κάποιος να κάνει τρία ηλεκτροκαρδιογραφήματα και να τύχει να μην παρουσιάσει αρρυθμία σε καμία από αυτές τις 10λεπτες εξετάσεις. Μπορεί πάλι να βάλει ηλεκτροκαρδιογράφημα 24ωρου Holter για τρεις ημέρες και η αρρυθμία να εκδηλωθεί την τέταρτη. 

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι εξετάσεις που γίνονται όταν υπάρχουν ενδείξεις ανακαλύπτουν μέχρι και το 95% των προβληματικών περιπτώσεων, δηλαδή διαγιγνώσκουν σχεδόν το σύνολο των παθήσεων, και έτσι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά. Πρέπει, μάλιστα, να τις κάνουν προληπτικά κάθε εξάμηνο ή χρόνο όσοι επιβαρύνονται από σακχαρώδη διαβήτη, επιβαρημένη κληρονομικότητα, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και καθιστική ζωή.


Ποια η χρησιμότητα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Κύρια χρησιμοποιείται στη:
  • Διάγνωση αρρυθμιών
  • Διάγνωση ισχαιμίας και εμφράγματος καρδιάς
  • Διάγνωση υπερτροφίας των κοιλοτήτων της καρδιάς
  • Διάγνωση μεταβολικών διαταραχών
    Γιατί γίνεται;
    Το κάνουν “για καλό και για κακό” όσοι είναι πάνω από 40 ετών. Επίσης, όσοι έχουν πόνο στο στήθος ή ταχυπαλμία ή παίρνουν φάρμακα που πρέπει να ξέρουν πόσο επηρεάζουν τους παλμούς τους. Τέλος, το κάνουν και όσοι έχουν βηματοδότη, για να ελέγξουν κατά πόσον αυτός δίνει το σωστό “τέμπο”. 
    Οι κανονικές σφύξεις είναι από 60-100 παλμοί το λεπτό, σε σταθερό ρυθμό. Τυχόν ανώμαλες ενδείξεις μπορεί να παραπέμπουν σε τουλάχιστον 12 διαφορετικές παθήσεις, που πρέπει να διερευνηθούν με άλλες μεθόδους.

    Τι είναι ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

    Κατά την επέκταση του επάρματος της καρδιακής διέγερσης στα διάφορα τμήματα αυτής, ηλεκτρικά ρεύματα διατρέχουν τους ιστούς γύρω από αυτή, ένα μικρό δε μέρος από αυτά φτάνει μέχρι την επιφάνεια του σώματος. Εάν τοποθετηθούν ηλεκτρόδια πάνω στο δέρμα από τη μια και την άλλη πλευρά της καρδιάς, καθίσταται δυνατή η καταγραφή των ηλεκτρικών δυναμικών που παράγονται από αυτή. Η καμπύλη που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα.

incardiology.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου