Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

βατόμουρα

Ένα φλιτζάνι βατόμουρα καθημερινά μειώνει την αρτηριακή πίεση

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την εξέλιξη της προϋπέρτασης σε υπέρταση.
Ένα φλιτζάνι βατόμουρα την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ακαμψίας των αρτηριών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Και οι δυο κατατάσσεις συνδέονται με την καρδιοπάθεια.
Η Sarah Johnson, του Florida State University, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε δυνητικά να καθυστερήσει την εξέλιξη της προϋπέρτασης σε υπέρταση, επομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Σε διάστημα 8 εβδομάδων, 48 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έλαβαν είτε 22 γραμμάρια πούδρας βατόμουρων είτε 22 γραμμάρια placebo.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν την πούδρα βατόμουρων, κατά μέσον όρο εμφάνισαν 5% μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Εμφάνισαν επίσης 6,3% μείωση της διαστολικής πίεσης.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των βατόμουρων εμφάνισαν μείωση 6,5% κατά μέσον όρο στην ακαμψία των αρτηριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το νιτρικό οξείδιο, ένας δείκτης που εμπλέκεται στη διεύρυνση των αγγείων, αυξήθηκε κατά 68,5%.
Η άνοδός του βοηθά να εξηγηθεί η μείωση στην αρτηριακή πίεση.
Η Johnson δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ένταξη των βατόμουρων στη διατροφή μπορεί να μετριάσει την αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό που συχνά είναι αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου