Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η καθιστική ζωή σκοτώνει

Η καθιστική ζωή σκοτώνει περισσότερο από την παχυσαρκία

  • Iatronet
Ερευνητές του University of Cambridge, δήλωσαν ότι περίπου 676.000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην αδράνεια, σε σύγκριση με 337.000 που οφείλονται στο υπερβάλλον βάρος.
Η έλλειψη άσκησης μπορεί ενδεχομένως να σκοτώσει διπλάσιους ανθρώπους σε σχέση με την παχυσαρκία στην Ευρώπη, υποδεικνύει έρευνα σε 300.000 ανθρώπους που διήρκεσε 12 χρόνια.
Ερευνητές του University of Cambridge, δήλωσαν ότι περίπου 676.000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην αδράνεια, σε σύγκριση με 337.000 που οφείλονται στο υπερβάλλον βάρος.
Κατέληξαν ότι αν όλοι περπατούν έντονα για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα θα έχουν σημαντικά οφέλη.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη για ανθρώπους οποιουδήποτε βάρους.
Η παχυσαρκία και η αδράνεια συχνά συμβαδίζουν.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι αδύνατοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας αν είναι αδρανείς. Οι παχύσαρκοι που ασκούνται έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με όσους δεν ασκούνται.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Clinical Nutrition’’, εστίασε στους κινδύνους της αδράνειας και της παχυσαρκίας.
Ερευνητές παρακολούθησαν 334.161 Ευρωπαίους για 12 χρόνια. Αξιολόγησαν τα επίπεδα άσκησης και την περίμετρο μέσης τους και κατέγραψαν τους θανάτους.
Ο καθηγητής Ulf Ekelund, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για πρόωρο θάνατο είναι για όσους παραμένουν αδρανείς και ότι ισχύει για ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, για υπέρβαρους και για παχύσαρκους.
Σημείωσε ότι η έκλειψη της αδράνειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας σχεδόν κατά 7,5% ή κατά 676.000 θανάτους, αλλά η εξάλειψη της παχυσαρκίας θα μείωνε τα ποσοστά κατά 3,6%.
Πρόσθεσε πως ό,τι χρειάζεται για την αλλαγή στην υγεία είναι ο έντονος περίπατος. Θεωρεί πως 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, ισοδύναμη με έντονη βάδιση, θα πρέπει να είναι εφικτή για τους περισσότερους. Μπορούν να περπατούν προς τη δουλειά, κατά τα μεσημεριανά διαλείμματα ή το βράδυ, αντί να παρακολουθούν τηλεόραση.
Οι νόσοι που προκαλούνται από την αδράνεια και την παχυσαρκία είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 ήταν πιο συχνός στην παχυσαρκία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου