Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

σοκολάτα

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακή νόσο

Μία βρετανική μελέτη διαπιστώνει ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν πλέον να χαίρονται: σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας βρετανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έκδοση «Heart» (Καρδιά), η τακτική κατανάλωση της δημοφιλούς γλυκιάς ουσίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen ανέλυσαν στοιχεία από 21.000 συμμετέχοντες στη μελέτη EPIC Norfolk, όπως και βιβλιογραφικές αναφορές που καλύπτουν τη σοκολάτα και τις καρδιακές νόσους. Ο μέσος όρος κατανάλωσης σοκολάτας ανήλθε σε επτά γραμμάρια ανά ημέρα, η κατανάλωση κυμάνθηκε από καθόλου σοκολάτα (περίπου 20 τοις εκατό) έως 100 γραμμάρια ανά ημέρα. Το 14 τοις εκατό των συμμετεχόντων εμφάνισαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 12 ετών της μελέτης.
Σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σοκολάτα είχαν 11 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο και 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτή την αιτία. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερες βαθμολογίες φλεγμονής και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σοκολάτα τακτικά είχαν ακόμη χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και ήταν, κατά μέσο όρο, νεότεροι.
Τα άτομα με την υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση παρουσίασαν κατά 23 τοις εκατό μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν όχι μόνο για τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και για τη σοκολάτα γάλακτος.
Επειδή αυτή ήταν μόνο μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να γίνει αιτιώδης συσχέτιση, τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, τα συνδυασμένα δεδομένα δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.
 univadis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου