Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

smartphones

Μακριά και από καλώδια υψηλής τάσης

Σε απόσταση ασφαλείας τα smartphones από τα άτομα με βηματοδότη

Σε απόσταση ασφαλείας τα smartphones από τα άτομα με βηματοδότη


Μιλάνο, Ιταλία
Τα άτομα με βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο απινιδωτή, πρέπει να διατηρούν σε απόσταση ασφαλείας το έξυπνο κινητό τους, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μιλάνο.

Παράλληλα, μια καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο προειδοποιεί τους συγκεκριμένους ασθενείς να αποφεύγουν να στέκονται κοντά σε καλώδια που μεταφέρουν ρεύμα υψηλής τάσης.

Στην περίπτωση της γερμανικής μελέτης, ερευνητές του Καρδιολογικού Κέντρου του Μονάχου, με επικεφαλής τον Δρ Κάρστεν Λένερτς, μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις του έξυπνου κινητού στις ηλεκτρονικές συσκευές που υποβοηθούν την καρδιά.

Η μελέτη έγινε με τρία διαφορετικά κινητά (Samsung Galaxy, Nokia Lumia και HTC One) σε 308 ασθενείς (147 με βηματοδότη και 161 με εμφυτευμένο απινιδωτή), ενώ παράλληλα οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα για να εντοπισθεί τυχόν παρεμβολή από τα τηλέφωνα στις καρδιολογικές συσκευές.

Διαπιστώθηκε δυνητικά επικίνδυνη παρεμβολή σε έναν ασθενή από τους 308 (ποσοστό 0,3%), ο απινιδωτής του οποίου μπέρδεψε τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα του κινητού με τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς.

«Οι βηματοδότες μπορεί λανθασμένα να ανιχνεύσουν την ηλεκτρονική παρεμβολή από τα έξυπνα κινητά ως καρδιακά σήματα, με συνέπεια να σταματήσουν προσωρινά να λειτουργούν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει συγκοπή. Στην περίπτωση των εμφυτεύσιμων απινιδωτών, μπορεί να προκληθεί επώδυνο σοκ» εξηγήσε ο Δρ Λένερτς.

Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή από το κινητό είναι όταν ο ασθενής καλεί κάποιον και το τηλέφωνό του συνδέεται στο δίκτυο και όχι όταν μιλά. Ο Λένερτς επεσήμανε πως δεν είναι συχνό φαινόμενο μια τέτοια παρεμβολή, αλλά μπορεί να συμβεί, συνεπώς πρέπει ο ασθενής να προσέχει και να μην πλησιάζει το τηλέφωνό του στην περιοχή της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο οι κατασκευαστές συσκευών κινητής τηλεφωνίας, όσο και αρμόδια εποπτικά όργανα, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συστήνουν γενικώς την τήρηση απόστασης ασφαλείας (15 - 20 εκατοστών) μεταξύ βηματοδότη και κινητού τηλεφώνου. Η σύσταση βασίζεται σε μελέτες που είχαν γίνει τουλάχιστον μια δεκαετία προ της εμφάνισης των smartphones.

Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής την καρδιολόγο Κάτια Ντίρντα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, εξέθεσαν 21 βηματοδότες και 19 εμφυτεύσιμους απινιδωτές από πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές σε ηλεκτρικά πεδία υψηλής ισχύος (έως 20 kV/m). Η έρευνα έγινε λόγω ανησυχιών για τους ασθενείς με τέτοιες συσκευές, όταν αυτοί περνούν πεζή ή με το ποδήλατό τους κάτω ή δίπλα από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής ισχύος ή όταν εργάζονται σε τέτοιους υποσταθμούς.

Σύμφωνα με τη Δρ Ντίρντα, πράγματι αυτά τα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στις συσκευές της καρδιάς. Αν και το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό, προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται.

Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει ανάγκη οι ασθενείς με βηματοδότη ή απινιδωτή να αποφεύγουν να περάσουν κάτω από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής ισχύος, όμως θα πρέπει να αποφεύγουν να στέκονται κάτω από αυτές. Το πέρασμα κοντά από τους πυλώνες αλλά όχι ανάμεσά τους περιορίζει περισσότερο την έκθεση στο ηλεκτρικό πεδίο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κανείς βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, αυτό λειτουργεί σαν «κλωβός Φαραντέι», προστατεύοντας όσους βρίσκονται στο όχημα, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα να οδηγήσει κανείς ακόμη και κάτω από γραμμές υψηλής ισχύος.

Τέλος, για τις γραμμές που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια και δεν είναι υψηλής ισχύος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς το ηλεκτρικό πεδίο που παράγουν, είναι πολύ χαμηλό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου