Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

υγιεινή ζωή

Η υγιεινή ζωή προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια

  • Iatronet
Οι ηλικιωμένοι που ζουν υγιεινά έχουν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με όσους δεν προσέχουν τον τρόπο ζωής τους αναφέρει μια νέα έρευνα.
Η Liana Del Gobbo, research fellow στο Tufts University στη Βοστόνη, και συνεργάτες της παρακολούθησαν 21 χρόνια 4.490 άνδρες και γυναίκες πάνω από 65 ετών (η μέση ηλικία ήταν 72 χρόνων). Οι 1.380 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τελικά καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό ήταν μειωμένη σε όσους περπατούσαν γρήγορα, ήταν δραστήριοι επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα (φροντίζοντας για παράδειγμα τον κήπο ή κάνοντας μεγάλους περιπάτους), έπιναν με μέτρο (ένα με δύο ποτά ημερησίως), δεν κάπνιζαν, δεν έτρωγαν πολλά αλάτια και είχαν κανονικό βάρος.
Όσοι υιοθετούσαν τέσσερις ή και τις πέντε από τις παραπάνω συνήθειες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, γράφει το περιοδικό «JACC: Heart Failure».
«Ένα βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να μειωθεί η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας» είπε η Del Gobbo. «Είδαμε όφελος σε άτομα που περπατούσαν με μέτριο ρυθμό - ακόμα με 3,5 χιλιόμετρα την ώρα - και που έκαιγαν θερμίδες μόνο με δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, η φροντίδα του κήπου, το περπάτημα, οι δουλειές εκτός σπιτιού και άλλες δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 30 λεπτά ήπιας έντασης κίνηση την ημέρα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου