Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η καρδιά …πάει διακοπές
Σκούρο μπλε βαθιά, καθάριο ατλάζι μπρος μας – μια συνεχής πρόκληση η κίνησή της, ξεχωριστό το μουρμουρητό της… η θάλασσα, η θάλασσά μας. Καλοκαιράκι, ελληνικό γλυκό καλοκαίρι και οι ενοχές μας, το ΔΝΤ μας, οι ημιυπαίθριοί μας… «πάνε περίπατο», έστω για λίγο, έστω για τώρα. Τώρα έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε, να χαρούμε, να νιώσουμε τον ήλιο, το νερό, την άμμο τη λευκή. «Λευκή σα περιστέρι… διψάσαμε το μεσημέρι...»
Όμορφες στιγμές της ελληνικής μουσικής, μα για να είναι όμορφες και οι αναμνήσεις μας από το καλοκαίρι, ας προσέξουμε μερικά πράγματα όπως… τον ήλιο. Τον θέλουμε, τον αγαπάμε, μα ας οριοθετήσουμε αυτή μας την σχέση. Όχι στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως μεσημεριανές ώρες (12-4μμ). Ας φοράμε άνετα, ελαφριά ρούχα ώστε να αερίζεται το σώμα και λευκά ώστε να αντανακλάται η ακτινοβολία. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε το καπέλο. Έτσι ο ήλιος θα είναι φίλος και όχι εχθρός.
Προτού αφεθούμε στη δροσερή θαλασσινή αγκαλιά, να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε πιει αλκοόλ και ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Και μια που αναφέραμε το γεύμα… τρώμε ελαφριά το καλοκαίρι, τρώμε ελληνικά, μεσογειακά. Εφόσον χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, ας αρκεστούμε σε λαχανικά, σαλάτες, θαλασσινά και ελαιόλαδο. Μακριά από «βαριά» φαγητά και λίπη. Και πίνουμε άφθονο νερό.
Σημαντικό είναι ακόμη, οι καρδιοπαθείς να μπαίνουν στη θάλασσα σταδιακά, γιατί η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν ξεκινήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να ενημερωθούν για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
Να μην παραλείπουμε να ξεκουραζόμαστε μετά από το φαγητό – το μεσημεράκι του καλοκαιριού προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση. Η καρδιά μας λόγω θερμοκρασίας και αγγειακών μεταβολών (αγγειοδιαστολή, εφίδρωση) αυξάνει την εργασία της, προσπαθεί να προσαρμόσει τη λειτουργία της στα νέα δεδομένα. Ας της δώσουμε λοιπόν ένα χέρι βοηθείας.
Αν παίρνουμε φάρμακα, ιδίως διουρητικά, είναι καλό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας γιατί ίσως χρειαστεί να ελαττώσουμε τη δοσολογία τους. Μια υποτασική κρίση δεν είναι ασυνήθιστη το καλοκαίρι.
Αλλά και τα φάρμακα χρειάζονται την προστασία τους όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Για να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους, θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από εκείνα που χρειάζονται ψυγείο. Η ζέστη, λοιπόν, επηρεάζει τα φάρμακα και για αυτό απαιτείται προσοχή.
Επίσης συνηθισμένο το καλοκαίρι είναι το πρήξιμο των ποδιών, ιδίως στις γυναίκες. Μην ανησυχήσετε, δεν είναι απαραίτητα καρδιακό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές είναι μια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που επιδεινώνεται λόγω ζέστης. Το δροσερό νερό και η ανάπαυση βοηθούν. Σε περίπτωση πάντως που τα οιδήματα είναι έντονα και επιμένουν, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Ένας περίπατος με την πρωινή δροσιά και δίπλα στη θάλασσα θα βοηθήσει το σώμα μας, την καρδιά μας, τη διάθεσή μας.
Έτσι λοιπόν, με απλά, πρακτικά μέτρα θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που θα προστεθεί στη συλλογή των γλυκών αναμνήσεών μας…
ΜΑΝΤΖΑΛΑΡΔΑΣ Ν,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου