Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Γυναίκες με διαβήτη πιο ευάλωτες στην καρδιακή προσβολή

  • Iatronet
Νέα έρευνα αναφέρει ότι νέες γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Νέες γυναίκες με διαβήτη είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσες δεν έχουν την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι νέες γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ήταν πιο πιθανό να είναι καπνίστριες σε σχέση με τις μεγαλύτερες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 7.400 Πολωνέζες. Μεταξύ αυτών που ήταν 45 ετών και κάτω, γυναίκες με διαβήτη είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτές που δεν εμφάνιζαν διαβήτη.
Η υπέρταση αύξανε τον κίνδυνο κατά 4 φορές, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης τριπλασίαζαν τον κίνδυνο, ενώ το κάπνισμα σχεδόν τον διπλασίαζε.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Hanna Szwed, καθηγήτρια στο Institute of Cardiology της Βαρσοβίας, δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης ήταν συνήθης σε παχύσαρκες νέες γυναίκες.
Η Szwed ανακάλυψε πως το προφίλ των παραγόντων κινδύνου σε νέες γυναίκες με καρδιακή προσβολή ήταν παρόμοιο με των ηλικιωμένων, εκτός από την αυξημένη χρήση καπνού στις νέες γυναίκες.
Πρόσθεσε ότι το εύρημα συνδέεται με άλλες έρευνες που δείχνουν ότι το κάπνισμα αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα στις νέες γυναίκες. Στο συγκεκριμένο τομέα χρειάζονται προσπάθειες πρόληψης.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European Society of Cardiology. Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου