Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Στεγνώνει η αγορά από φάρμακα

Στεγνώνει η αγορά από φάρμακα

Στεγνώνει η αγορά από φάρμακα
Οι ελλείψεις σε πολλά φάρμακα έχουν παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε όλη την αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο, όσο περνάει ο καιρός εντείνονται και αυτές τις μέρες παρατηρούνται ελλείψεις σε αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντιελκωτικά, αντιψυχωτικά  φάρμακα, καθώς και σε σκευάσματα που αφορούν το στομάχι, την θεραπεία του προστάτη, τη  νόσο Παρκινσον και την οστεοπόρωση.
Επιπροσθέτως, συνεχίζουν οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX  TETRA ενώ το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC  λείπει από τα ράφια των φαρμακείων εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα γολγοθά, πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα, για να βρουν το φάρμακο τους . «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία  ουσιαστικά είναι σαν  να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει» επισημαίνει ο κ. Λουράντος.
Ο κ. Λουράντος αφήνει αιχμές και κατά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και ζητά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να προβούν σε ελέγχους.  Είναι αναγκαίο, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα  να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες  των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις  της  ελληνικής αγοράς.
Την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε αντιρετροϊκά φάρμακα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος
Εκτός από τους φαρμακοποιούς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, (ΙΣΑ) με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι πολλοί οροθετικοί ασθενείς έχουν επικοινωνήσει με το Σύλλογο και έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας και δεν μπορούν να λάβουν την θεραπεία τους.
Αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης, είναι ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στα συγκεκριμένα σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας κι αυτό, παρά το ότι οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οι ελλείψεις αυτές έχουν ως συνέπεια την αύξηση του κινδύνου αποτυχίας της συγκεκριμένης αγωγής  για τους οροθετικούς ασθενείς  και την αποσταθεροποίηση της υγείας τους. Γιατό ζητ΄ααπό την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές και να λάβουν μέρα να μην συμβεί η κατάσταση αυτή στο μέλλον.

Ανθή Αγγελοπούλου
medisin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου