Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β επιβραδύνουν τη νοητική εξασθένηση

  • Iatronet
Νέα έρευνα έδειξε ότι σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλά επίπεδα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων οι βιταμίνες Β είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.
Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό μπορούν να ενισχύσουν την επίδραση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β, οδηγώντας στην επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών.
Οι ερευνητές, από τα πανεπιστήμια Cape Town, Oslo, Oxford και UAE, μελέτησαν περισσότερους από 250 ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση στην Οξφόρδη.
Η Dr Celeste de Jager, του University of Oxford, δήλωσε ότι προηγουμένως ανακάλυψε ότι οι βιταμίνες Β μπορούν να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την ατροφία του εγκεφάλου και την εξασθένηση της μνήμης σε ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα ωμέγα-3 λιπαρά και οι βιταμίνες Β θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν για την πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.
Στην έναρξη της έρευνας κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να μετρηθεί η νοητική κατάσταση και σε εξέταση αίματος για να καθοριστούν τα επίπεδα 2 ωμέγα- 3 λιπαρών που βρίσκονται συνήθως στα ιχθυέλαια (DHA και EPA).
Ο Dr Abderrahim Oulhaj δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι για ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 τα συμπληρώματα βιταμίνης είχαν μικρή έως καθόλου επίδραση. Ωστόσο, σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα ωμέγα- 3 στην έναρξη, οι βιταμίνες Β ήταν πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης σε σύγκριση με το placebo,
Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα προηγούμενα ευρήματα ότι οι βιταμίνες B επιβραδύνουν το ρυθμό της ατροφίας του εγκεφάλου στην ελαφριά νοητική εξασθένηση μόνο σε όσους έχουν καλά επίπεδα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα DHA θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά από τα επίπεδα EPA, αν και προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν αν αληθεύει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου