Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το τεστ κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα προβλέπει τον κίνδυνο θνησιμότητας

  • APA
Το επίπεδο σωματικής κατάστασης και η υψηλότερη συχνότητα καρδιακού ρυθμού, σε συνδυασμό με την ηλικία και το φύλο, αρκούν για τον υπολογισμό.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα μαθηματικό τύπο, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να ελεγχθεί ο κίνδυνος του θανάτου ενός ατόμου κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα. Οι γιατροί ελπίζουν έτσι να παρακινήσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να γυμνάζονται περισσότερο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Mayo Clinic Proceedings».
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης (Μέριλαντ) ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 58.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 96 ετών, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει ένα τυποποιημένο τεστ κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα στο Ντιτρόιτ (Μίσιγκαν), μεταξύ 1991 και 2009. Παρακολούθησαν επίσης όσους συμμετέχοντες πέθαναν στα δέκα χρόνια μετά το τεστ.
Οι γιατροί υπολόγισαν τη «Βαθμολογία Κυλιόμενου Τάπητα FIT» (FIT Treadmill Score) με τη βοήθεια της ηλικίας, του φύλου, του μέγιστου καρδιακού ρυθμού και του επιπέδου της φυσικής κατάστασης που μετρήθηκε από μεταβολικά ισοδύναμα (ΜΕΤ). Οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από αρνητική 200 έως θετική 200, με όλους εκείνους που ήταν στο θετικό εύρος να επιδεικνύουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Οι άνθρωποι με βαθμολογία 100 ή υψηλότερη είχαν κίνδυνο θνησιμότητας δύο τοις εκατό, εκείνοι με βαθμολογία μεταξύ 0 και 100, είχαν κίνδυνο τρία τοις εκατό. Εάν η βαθμολογία ήταν αρνητική μεταξύ 100 και 0, ο κίνδυνος θνησιμότητας κατά τα επόμενα δέκα χρόνια ήταν έντεκα τοις εκατό, εάν ήταν χαμηλότερη από το αρνητικό 100, ο κίνδυνος αυτός αυξάνονταν στο 38 τοις εκατό.
Η «Βαθμολογία Κυλιόμενου Τάπητα FIT» είναι εύκολο να υπολογιστεί και είναι οικονομική, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. «Ελπίζουμε ότι η βαθμολογία θα γίνει ένα στήριγμα για τους καρδιολόγους και τα γραφεία των κλινικών γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ως ένας ουσιαστικός τρόπος για να τονίσουμε τον κίνδυνο μεταξύ εκείνων που υποβάλλονται σε δοκιμές καρδιακής αντοχής και να παρακινήσουμε τους ανθρώπους με χαμηλά αποτελέσματα να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά», είπε ο κύριος συγγραφέας, Michael Blaha.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου