Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον αγγειακό κίνδυνο σε διάφορες αρχικές αρτηριακές πιέσεις και συννοσηρότητες

  • The Lancet
Η φαρμακολογική μείωση της αρτηριακής πίεσης οδηγεί σε παρόμοιες αναλογικές μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου σε διάφορες αρχικές αρτηριακές πιέσεις και συννοσηρότητες
Η φαρμακολογική μείωση της αρτηριακής πίεσης οδηγεί σε παρόμοιες αναλογικές μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου σε διάφορες αρχικές αρτηριακές πιέσεις και συννοσηρότητες
Υπόβαθρο
Τα οφέλη της θεραπείας μείωσης της αρτηριακής πίεσης για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου είναι ευρέως αποδεδειγμένα. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτά τα αποτελέσματα διαφέρουν από την αρχική αρτηριακή πίεση, παρουσία συννοσηροτήτων ή κατηγορίας φαρμάκων, είναι λιγότερο σαφής. Συνεπώς πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να διευκρινιστούν αυτές οι διαφορές.
Μέθοδος
Για αυτή τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, ερευνήσαμε τη MEDLINE για μεγάλης κλίμακας μελέτες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, που δημοσιεύτηκαν από τις 1 Ιανουαρίου 1966 έως τις 7 Ιουλίου 2015 και ερευνήσαμε στην ιατρική βιβλιογραφία για να εντοπίσουμε δοκιμές έως τις 9 Νοεμβρίου 2015. Όλες οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές θεραπειών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν κατάλληλες για να συμπεριληφθούν, εάν συμπεριλάμβαναν παρακολούθηση τουλάχιστον 1000 ασθενών-ετών σε κάθε σκέλος της μελέτης. Δεν αποκλείστηκαν δοκιμές λόγω της παρουσίας συννοσηροτήτων στην αρχική εξέταση και οι δοκιμές αντιυπερτασικών φαρμάκων για ενδείξεις διαφορετικές από την υπέρταση ήταν κατάλληλες. Λάβαμε δεδομένα στο συνοπτικό επίπεδο σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μελέτης και τα αποτελέσματα μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, στεφανιαίας νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ανεπάρκειας και θνησιμότητας από κάθε αιτία. Χρησιμοποιήσαμε μετα-αναλύσεις αντίστροφης διακύμανσης σταθμισμένων σταθερών επιπτώσεων για τη συγκέντρωση των εκτιμήσεων.
Αποτελέσματα
Εντοπίσαμε 123 μελέτες με 613.815 συμμετέχοντες για την πινακοποιημένη μετα-ανάλυση. Η μετα-αναλύσεις παλινδρόμησης έδειξαν σχετικές μειώσεις κινδύνου ανάλογες με το επίπεδο των μειώσεων της αρτηριακής πίεσης που επιτεύχθηκαν. Κάθε 10 mm Hg μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επεισοδίων σοβαρών καρδιαγγειακών νόσων (σχετικός κίνδυνος [RR] 0,80, 95% ΔΕ 0,77-0,83), στεφανιαία νόσος (0,83, 0,78-0,88), αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (0,73, 0,68-0,77), και καρδιακή ανεπάρκεια (0,72, 0,67-0,78), η οποία, στους εξεταζόμενους πληθυσμούς, οδήγησε σε σημαντική μείωση 13% σε όλες τις αιτίες θνησιμότητας (0,87, 0,84-0,91). Ωστόσο, η επίδραση στη νεφρική ανεπάρκεια δεν ήταν σημαντική (0,95, 0,84-1,07). Παρόμοιες αναλογικές μειώσεις κινδύνου (ανά 10 mm Hg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση) παρατηρήθηκαν σε δοκιμές με υψηλότερη μέση αρχική συστολική αρτηριακή πίεση και δοκιμές με χαμηλότερη μέση αρχική συστολική αρτηριακή πίεση (όλα τα Pτάσεων> 0,05). Δεν υπήρξε καμία σαφής ένδειξη ότι η αναλογική μείωση του κινδύνου στη μείζονα καρδιαγγειακή νόσο διαφέρει από το ιστορικό της νόσου στην αρχική εξέταση, εκτός από το διαβήτη και τη χρόνια νεφρική νόσο, για την οποία εντοπίστηκαν μικρότερες, αλλά σημαντικές, μειώσεις κινδύνου. Οι β-αποκλειστές ήταν κατώτεροι σε άλλα φάρμακα για την πρόληψη σοβαρών επεισοδίων καρδιαγγειακών νόσων, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι αποκλειστές διαύλου ασβεστίου ήταν ανώτεροι ως προς άλλα φάρμακα για την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, οι αποκλειστές διαύλου ασβεστίου ήταν κατώτεροι και τα διουρητικά ήταν ανώτερα από άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ο κίνδυνος μεροληψίας κρίθηκε ως χαμηλός για 113 δοκιμές και ασαφής για 10 δοκιμές. Η ετερογένεια των αποτελεσμάτων ήταν χαμηλή έως μέτρια· η στατιστική I² της ετερογένειας για τα μείζονα επεισόδια καρδιαγγειακών νόσων ήταν 41%, για τη στεφανιαία νόσο 25%, για το εγκεφαλικό επεισόδιο 26%, για την καρδιακή ανεπάρκεια 37%, για τη νεφρική ανεπάρκεια 28% και για τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο 35%.
Ερμηνεία
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει σημαντικά τον αγγειακό κίνδυνο σε διάφορα επίπεδα αρτηριακών πιέσεων και συννοσηροτήτων. Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συστολικές αρτηριακές πιέσεις κάτω των 130 mm Hg και την παροχή θεραπείας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας και χρόνιας νεφρικής νόσου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου