Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

“Καπέλο” έως και 100% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικές εξετάσεις

Απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις.


“Καπέλο” έως και 100% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικές εξετάσεις Μεγάλες επιβαρύνσεις έως και 100% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις, φέρνει απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις (κυρίως μικροβιολογικές και βιοχημικές).
Η συμμετοχή υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου και όχι της ασφαλιστικής τιμής που ίσχυε από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η ανακοστολόγηση των εξετάσεων αποτελούσε το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13 του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Ο νέος τιμοκατάλογος με τις μειωμένες τιμές για 51 εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και βάσει αυτών των χαμηλότερων τιμών υπολογιζόταν και η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοίνωσή της στην εκπνοή του έτους και της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων είχε σπεύσει να πανηγυρίσει με ανακοίνωσή της για την οικονομική ανακούφιση που επήλθε στους ασφαλισμένους με τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει.

Τιμολόγιο

Έναν μήνα αργότερα, όμως, ήρθε η παραπάνω απόφαση, με την οποία η συμμετοχή υπολογίζεται επί της τιμής της εξέτασης στο κρατικό τιμολόγιο, η οποία είναι υψηλότερη από εκείνη την τιμή που τέθηκε σε ισχύ με την ανακοστολόγηση.
Ενδεικτικό είναι το ότι μία γενική αίματος έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ.
Ο ασφαλισμένος πλήρωνε, δηλαδή, συμμετοχή 0,30 ευρώ, ενώ με τη τιμή κρατικού τιμολογίου (2,88 ευρώ) καλείται να συμμετάσχει στη δαπάνη με 0,43 ευρώ.
ΔΗΜ.ΚΑΡ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου