Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ασπιρίνη

Ασπιρίνη: Πώς βοηθά την υγεία στα 50

  • Iatronet

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης προστατεύει την καρδιά και το παχύ έντερο στην ηλικία των 50 ετών.
Το U. S. Preventive Services Task Force (USPSTF) συνιστά την έναρξη χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου στο παχύ έντερο σε ενήλικες ηλικίας 50 έως 59 ετών, που έχουν 10% ή μεγαλύτερο δεκαετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τουλάχιστον 10 ετών και προτίθενται να λάβουν χαμηλής δόσης ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Η απόφαση έναρξης χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου στο παχύ έντερο σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 69 ετών που έχουν 10% ή μεγαλύτερο δεκαετή κίνδυνο καρδιαγγιεακής νόσου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να ληφθεί από τον γιατρό.
Όσοι δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τουλάχιστον 10 ετών και θέλουν να λάβουν χαμηλής δόσης ασπιρίνη καθημερινά τουλάχιστον για 10 χρόνια είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν.
Ενώ η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων, ιδιαίτερα αιμορραγίας στο στομάχι και τα έντερα και εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αιμορραγίας στον εγκέφαλο.
Η Task Force εξέτασε τα συνδυαστικά οφέλη και βλάβες της λήψης ασπιρίνης για πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου στο παχύ έντερο, στην παραπάνω σύσταση.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί αν η λήψη ασπιρίνης είναι ωφέλιμη για ανθρώπους νεότερους των 50 ή 70 ετών, καθώς και για μεγαλύτερους.
Οι επισκοπήσεις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου