Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Καρδιοπάθεια: Η περίμετρος μέσης καλύτερος προγνωστικός παράγοντας από το σωματικό βάρος

  • Iatronet
Νέα έρευνα σε διαβητικούς έδειξε ότι η λειτουργία του αριστερού κόλπου χειροτέρευε όσο αυξανόταν η περίμετρος μέσης.
Νέα έρευνα σε ασθενείς με διαβήτη, ανακάλυψε ότι η αύξηση της περιμέτρου μέσης φαίνεται να είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για σοβαρή καρδιοπάθεια σε σχέση με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ο ερευνητής Dr. Brent Muhlestein, του Intermountain Medical Center Heart Institute, στο Σαλτ Λέικ, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται περισσότερο με την αρτηριοσκλήρυνση στη στεφανιαία παρά τα άλλα είδη παχυσαρκίας
Ανακάλυψε ότι η λειτουργία του αριστερού κόλπου χειροτέρευε όσο αυξανόταν η περίμετρος μέσης.
Η σχέση μεταξύ τους παρέμενε πολύ σημαντική, ακόμα και μετά την προσαρμογή για τον ΔΜΣ.
Ο Muhlestein πρόσθεσε ότι η μείωση του μεγέθους της μέσης μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο.
Ερευνητές μέτρησαν την περίμετρο μέσης, το σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ σε 200 άντρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ή 2. Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο αλλά οι ασθενείς δεν είχαν στην έναρξη της έρευνας συμπτώματα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ηχοκαρδιογράφο. Παρατήρησαν ότι η λειτουργία του αριστερού κόλπου σταδιακά επιδεινώθηκε καθώς αυξανόταν η περίμετρος μέσης.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σχέση μεταξύ της περιμέτρου μέσης και της μειωμένης καρδιακής λειτουργίας ήταν ανεξάρτητη από το συνολικό βάρος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Η καρδιολόγος Dr. Sarah Samaan, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν προηγούμενες έρευνες που έδειχναν ότι το λίπος στην κοιλιακή χώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με το λίπος σε άλλα σημεία.
Σε σύγκριση με τους άντρες, στην έρευνα οι γυναίκες γενικά είχαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία σε κάθε αυξανόμενο επίπεδο κοιλιακής παχυσαρκίας.
Γενικά, η κοιλιακή παχυσαρκία είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στους άντρες παρά στις γυναίκες.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του American College of Cardiology, στο Σικάγο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου