Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πολύς χρόνος καθιστικής ζωής συνδέεται με καρδιακή προσβολή

  • Iatronet
Η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με αυξημένες ποσότητες αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που με τη σειρά τους συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο πολύς χρόνος καθιστικής ζωής δεν είναι καλός για την καρδιά.
Ερευνητές δήλωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με αυξημένες ποσότητες αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που με τη σειρά τους συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ο Amit Khera, του University of Texas Southwestern Medical Centre, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής συνδέεται με αρχικούς δείκτες αρτηριοσκλήρυνσης.
Σημείωσε επίσης ότι κάθε επιπλέον ώρα καθημερινού καθιστικού χρόνου συνδέεται με 12% υψηλότερες πιθανότητες απόθεσης ασβεστίου στη στεφανιαία.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μείωση του χρόνου καθισιού καθημερινά, ακόμα και κατά μια ή δυο ώρες θα μπορούσε να έχει σημαντική και θετική επίδραση στη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία.
Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους κάνουν δουλειά γραφείου καθισμένοι για μεγάλα διαστήματα, να κάνουν συχνά διαλείμματα.
Στην έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από 2.000 ανθρώπους να φορέσουν μια συσκευή που μετρούσε τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για μια εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες περνούσαν 5,1 ώρες κατά μέσον όρο την ημέρα καθισμένοι και ξόδευαν 29 λεπτά κατά μέσον όρο σε μέτριες έως έντονες σωματικές δραστηριότητες.
Ο Khera δήλωσε ότι παρατήρησε σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένου χρόνου καθιστικής ζωής και ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριώνΟι σχέσεις ήταν ανεξάρτητες από την άσκηση, παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και κονωνικοοικονομικούς παράγοντες.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυξημένη υποκλινική αρτηριοσκλήρυνση που χαρακτηρίζεται από απόθεση ασβεστίου είναι ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους και ότι ο κίνδυνος είναι ξεχωριστός από την προστατευτική δύναμη της άσκησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου