Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το περπάτημα περιορίζει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια

  • Iatronet
Πάνω από 50% είναι η μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που ασκούνται μετρίως, αναφέρει νέα έρευνα.
Η μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, συνδέεται με μεγαλύτερη από 50% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, αναφέρει νέα έρευνα.
Η ερευνήτρια Riitta Antikainen, του University of Oulu, στη Φινλανδία, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει επιπλέον ενδείξεις ότι ηλικιωμένοι που ασκούνται έχουν χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου.
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η προστατευτική επίδραση της ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας εξαρτάται από τη δόση-όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο.
Η δραστηριότητα είναι προστατευτική ακόμα και αν κάποιος έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη.
Η έρευνα αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας σε 2.456 άντρες και γυναίκες, 65 έως 74 ετών.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως το τέλος του 2013.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη σωματική δραστηριότητα όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες, ως μετρίου επιπέδου (περπάτημα, ποδήλατο) ή άλλες μορφές ελαφράς άσκησης (ψάρεμα, κηπουρική, κυνήγι), για τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα.
Χαρακτήρισαν ως υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τα ψυχαγωγικά αθλήματα (τρέξιμο, σκι, κολύμβηση, παιχνίδια με μπάλα ή έντονη κηπουρική) ή έντονη άσκηση ή αθλήματα, για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια 11,8 ετών παρακολούθησης κατά μέσον όρο, 197 συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο και 416 είχαν το πρώτο επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέτρια και η υψηλή άσκηση συνδέθηκαν με 31% και 45% μειωμένο κίνδυνο οξέως καρδιαγγειακού συμβάντος, αντίστοιχα.
Η μέτρια και η υψηλή φυσική δραστηριότητα συνδέθηκαν με 54% και 66% μείωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ESC στη Ρώμη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου