Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ο ιός Ζίκα προκαλεί βλάβες και στην καρδιά

  • Iatronet
Ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα σε μερικούς από τους ασθενείς που  μολύνονται με αυτόν, ανακοίνωσαν γιατροί από τη Βενεζουέλα.
Οι γιατροί παρουσίασαν εννέα περιστατικά ασθενών στην πατρίδα τους, οι οποίοι εκδήλωσαν επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία, συχνά μαζί με καρδιακή ανεπάρκεια, λίγο καιρό μετά τη μόλυνσή τους. Ειδικότερα, οι οκτώ στους εννέα είχαν αρρυθμία και έξι στους εννέα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση στην οποία η καρδιά δεν μπορεί να ωθήσει αρκετό αίμα ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Η κύρια ερευνήτρια Dr. Karina Gonzalez Carta δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να υποβάλλουν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα όλους τους ασθενείς που μολύνονται με τον ιό Ζίκα και, αν παρατηρήσουν καρδιακή αρρυθμία, να τους κάνουν πρόσθετες εξετάσεις.
"Περιμέναμε ότι ο ιός θα είχε καρδιολογικές επιδράσεις γιατί αυτό είναι συνηθισμένο στα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, αλλά μας εξέπληξε η σοβαρότητα των προβλημάτων που αναπτύχθηκαν", είπε η Dr. Carta η οποία  κατάγεται από τη Βενεζουέλα αλλά είναι καρδιολόγος στη Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Η νέα έρευνα είναι  η πρώτη που αναφέρει τις καρδιολογικές συνέπειες από τη μόλυνση με τον Ζίκα, πρόσθεσε η Dr. Carta η οποία παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC 2017) στην Ουάσινγκτον.
Έως τώρα, οι ανησυχίες των γιατρών για τον Ζίκα αφορούσαν κυρίως τις εγκύους επειδή ο ιός μπορεί να αυξήσει έως 20 φορές τον κίνδυνο ενός νεογέννητου να πάσχει από γενετικές ανωμαλίες. Η πιο συχνή γενετική ανωμαλία είναι η μικροκεφαλία, κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με κεφάλι μικρότερο από το φυσιολογικό και υποανεπτυγμένο εγκέφαλο.
Ο ιός έχει επισης συνδεθεί με κρούσματα του συνδρόμου Guillain-Barre, που είναι μία αυτοάνοση ασθένεια η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Οι εννέα ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για τον ιό στο Institute of Tropical Medicine του Καράκας, στη Βενεζουέλα.
Οι ασθενείς εκδήλωσαν συμπτώματα όπως "φτερουγίσματα" της καρδιάς και δύσπνοια μαζί με τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης από ιό Ζίκα (εξάνθημα, πυρετός, επιπεφυκίτιδα), είπε η Dr. Carta. Μόνο ένας από τους εννέα είχε ιστορικό καρδιαγγειακού προβλήματος και αυτό ήταν υπέρταση την οποία όμως ρύθμιζε ικανοποιητικά με φάρμακα.
Οι υπόλοιποι "δεν είχαν ένδειξη καρδιολογικών προβλημάτων πριν μολυνθούν από τον ιό, ούτε είχαν καρδιολογικά ευρήματα", τόνισε η ειδικός.
Οι εξετάσεις που τους έγιναν αποκάλυψαν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονταν σε μυοκαρδίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή στο τοίχωμα της καρδιάς, για την οποία και υποβάλλονται σε αγωγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου