Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και κίνδυνος για έμφραγμα

  • Iatronet
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στον ορό συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή.
Γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.
Δεν είναι σαφές αν το δια βίου αυξημένο ασβέστιο στον ορό μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται αιτιατά με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Η Susanna C. Larsson, του Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη, πραγματοποίησε ανάλυση για να εξετάσει τη σχέση ασβεστίου στον ορό με τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα.
Η ανάλυση περιέλαβε 184.305 ανθρώπους (60.801 με στεφανιαία νόσο και 123.504 χωρίς) και 6 γονιδιακές ποικιλομορφίες συνδεόμενες με τα επίπεδα ασβεστίου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στον ορό συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή.
Είναι άγνωστο αν ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου συνδεόμενος με γενετική έκθεση σε δια βίου αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον ορό μπορούν να μεταφραστούν σε κίνδυνο συνδεόμενο με βραχυπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου