Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Νέα μέθοδος για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με περισσότερη ακρίβεια

  • Iatronet
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μπορούν να επηρεαστούν από το άγχος του ασθενούς οδηγώντας την πίεση σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά.
Ερευνητές του Jerusalem College of Technology και του Shaare Zedek Medical Center, στο Ισραήλ, ανέπτυξαν μέθοδο για  πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Παρουσίασαν πριν λίγες ημέρες τα ευρήματα στο συνέδριο Cardiovascular Aging: New Frontiers and Old Friends.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μπορούν να επηρεαστούν από το άγχος του ασθενούς οδηγώντας την πίεση σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά.
Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ‘’λευκής  μπλούζας’’ μπορεί να χρειαστούν μετρήσεις στο σπίτι που λαμβάνονται από τον ασθενή με αυτόματο πιεσόμετρο αλλά τα διαθέσιμα πιεσόμετρα τέτοιου τύπου προσφέρουν χαμηλού επιπέδου ακρίβεια.
Το αυτόματο είναι λιγότερο ακριβές από το χειροκίνητο, όταν χρησιμοποιούνται και τα δυο στο ιατρείο.
Ο Meir Nitzan δήλωσε ότι οι διαθέσιμες συσκευές αυτόματης μέτρησης συχνά πέφτουν έξω κατά 10 έως 15 mmHg.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή χρησιμοποιώντας την τεχνική photoplethysmography για πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής πίεσης.
Η συσκευή χρησιμοποιεί περιχειρίδα πίεσης που τυλίγεται γύρω από τον βραχίονα και έναν ηλεκτρο-οπτικό καθετήρα στο δάκτυλο. "Ο αισθητήρας δακτύλων είναι παρόμοιος με αυτόν του παλμικού οξυμέτρου: Περιλαμβάνει πηγή φωτός  που εκπέμπει φως στο δάχτυλο και ένα ανιχνευτή που μετρά το φως που μεταδίδεται μέσω του δακτύλου."
 Όταν η πίεση της περιχειρίδας αυξάνει πάνω από τη συστολική αρτηριακή πίεση αυτοί οι παλμοί εξαφανίζονται και όταν  μειώνεται κάτω από τη συστολική αρτηριακή πίεση αυτοί επανεμφανίζονται.Η επίδραση επιτρέπει τον προσδιορισμό της συστολική πίεσης.
Το μεταδιδόμενο φως εμφανίζει παλμούς στον καρδιακό ρυθμό, λόγω καρδιακά προκαλούμενων μεταβολών του όγκου του αίματος στον ιστό των δαχτύλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου