Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ποιος είναι ο βέλτιστος χρόνος για επεμβατική στρατηγική σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο;

Αποτελέσματα από μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCT)
Αποτελέσματα από μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCT)
Υπόβαθρο
Συνιστάται επεμβατική στρατηγική ρουτίνας για ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ΟΣΣ) χωρίς ανάσπαση ST. Ωστόσο, ο βέλτιστος χρόνος της επεμβατικής στρατηγικής δεν ορίζεται με αρκετή σαφήνεια. Οι μεμονωμένες κλινικές δοκιμές δεν είχαν τη δυνατότητα ανίχνευσης του οφέλους μείωσης της θνησιμότητας, συνεπώς, διενεργήσαμε μια μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε την επίδραση της καταλληλότητας του χρόνου στη θνησιμότητα.
Μέθοδοι
Εντοπίσαμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που σύγκριναν μια έγκαιρη έναντι μιας καθυστερημένης επεμβατικής στρατηγικής σε ασθενείς που παρουσίαζαν ΟΣΣ χωρίς ανάσπαση ST προβαίνοντας σε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων MEDLINE, Κεντρικού Μητρώου Ελεγχόμενων Δοκιμών Cochrane και Embase. Συμπεριλάβαμε δοκιμές που ανέφεραν θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας τουλάχιστον 30 ημέρες μετά από ενδονοσοκομειακή τυχαιοποίηση και για τις οποίες οι ερευνητές δοκιμών συμφώνησαν να συνεργαστούν (δηλαδή, να παρέχουν στοιχεία μεμονωμένων ασθενών ή τυποποιημένα πινακοποιημένα δεδομένα). Συγκεντρώσαμε δείκτες επικινδυνότητας (HR) με τη χρήση μοντέλων τυχαίων επιδράσεων. Αυτή η μετα-ανάλυση είναι καταχωρισμένη στο μητρώο PROSPERO (CRD42015018988).
Ευρήματα
Συμπεριλάβαμε οκτώ δοκιμές (n=5.324 ασθενείς) με διάμεση περίοδο παρακολούθησης τις 180 ημέρες (IQR 180–360). Συνολικά, δεν υπήρξε σημαντική μείωση της θνησιμότητας στην ομάδα έγκαιρης επεμβατικής στρατηγικής σε σύγκριση με την ομάδα της καθυστερημένης επεμβατικής στρατηγικής (HR 0,81, 95% ΔΕ 0,64–1,03, p=0,0879). Σε προκαθορισμένες αναλύσεις ασθενών υψηλού κινδύνου, διαπιστώσαμε χαμηλή θνησιμότητα με την έγκαιρη επεμβατική στρατηγική σε ασθενείς με αυξημένους καρδιακούς βιοδείκτες στην έναρξη (HR 0,761, 95% ΔΕ 0,581–0,996), διαβήτη (0,67, 0,45–0,99), βαθμό κινδύνου GRACE άνω του 140 (0,70, 0,52–0,95) και ηλικία άνω των 75 ετών (0,65, 0,46–0,93), αν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλληλεπίδρασης ήταν ασαφή.
Ερμηνεία
Μια έγκαιρη επεμβατική στρατηγική δεν μειώνει τη θνησιμότητα σε σύγκριση με μια καθυστερημένη επεμβατική στρατηγική σε όλους τους ασθενείς με ΟΣΣ χωρίς ανάσπαση του ST. Ωστόσο, μια έγκαιρη επεμβατική στρατηγική πιθανόν να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου