Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοάνοσες νόσοι

Αυτοάνοσες νόσοι, καρδιαγγειακά και θνησιμότητα

  • Iatronet
Έρευνα  ανακάλυψε ότι διαταραχές του συστημικού συνεκτικού ιστού συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και θνησιμότητας.
Νέα έρευνα επιστημόνων από την Ισπανία ανακάλυψε ότι αυτοάνοσες νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα.
Ερευνητές του Hospital del Mar Medical Research Institute, και του IDIAP Jordi Gol, πραγματοποίησαν έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια σε σχεδόν 1 εκατομμύρια ανθρώπους, 35 έως 85 ετών, που διαγνώστηκαν με αυτοάνοσες νόσους αλλά που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Η ερευνήτρια, María Grau, θέλησε να διαπιστώσει αν ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και η θνησιμότητα ήταν αυξημένος σε ανθρώπους που εμφάνιζαν αυτοάνοσες νόσους, όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, ανακάλυψε ότι διαταραχές του συστημικού συνεκτικού ιστού, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και θνησιμότητας, ενώ ακολουθούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Η Grau δήλωσε ότι εκτιμάται πως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων και θνησιμότητας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στον ερυθηματώδη λύκο οφείλεται στην αλληλεπίδραση φλεγμονής, μεταβολικών παραγόντων, θεραπείας και παραγόντων που συνδέονται με νόσους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου