Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Καρδιακό επίθεμα

Καρδιακό επίθεμα για την επιδιόρθωση της βλάβης μετά την καρδιακή προσβολή 

  • Iatronet
Το καρδιακό επίθεμα που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Duke University προχωρά ένα βήμα μπροστά προς το στόχο επιδιόρθωσης νέου καρδιακού μυός σε ανθρώπους.
Ερευνητές ανέπτυξαν λειτουργικό τεχνητό, καρδιακό μυ, αρκετά μεγάλο ώστε να τίθεται ως επίθεμα σε βλάβη που εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Η καρδιά δεν μπορεί να αναγεννηθεί μετά από μια καρδιακή προσβολή. Ο νεκρός μυς συχνά αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό, που δεν μπορεί πια να μεταδώσει ηλεκτρικά σήματα ή συσπάσεις τα οποία είναι αναγκαία για ομαλό παλμό.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, που επηρεάζει πάνω από 12 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Το καρδιακό επίθεμα που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Duke University προχωρά ένα βήμα μπροστά προς το στόχο επιδιόρθωσης νέου καρδιακού μυός σε ανθρώπους.
Ο Ilya  Shadrin, πρόσθεσε ότι αυτός είναι ένας τρόπος ενδεχομένως να αντικαθίσταται ο χαμένος μυς με ιστό που έχει αναπτυχθεί εκτός σώματος.
Για να δράσει ένα καρδιακό επίθεμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει τον ιστό που έχει προσβληθεί. Θα πρέπει επίσης να είναι το ίδιο ισχυρό και ηλεκτρικά ενεργό με τον εγγενή ιστό, αλλιώς η διαφορά θα μπορούσε να προκαλέσει ακατάλληλους παλμούς.
Τα κύτταρα για το επίθεμα αναπτύχθηκαν από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
Δοκιμές έδειξαν ότι ο καρδιακός μυς στο επίθεμα ήταν πλήρως λειτουργικός, με ηλεκτρικές, μηχανικές και δομικές ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές μιας υγιούς, φυσιολογικής καρδιάς.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο ιστός που έχει αναπτυχθεί τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθούν οι ίδιες ιδιότητες σε αυτόν.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτά τα καρδιακά επιθέματα επιζούν, αγγειώνονται και διατηρούν τη λειτουργία τους όταν εμφυτεύονται σε καρδιές ποντικών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου