Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Καρδιακή Ανεπάρκεια»

heart-in-hand.jpg
Εκστρατεία Ενημέρωσης του κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκειαμε την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια
Με κεντρικό μήνυμα «Δώσε ζωή στην καρδιά σου. Μάθε για την καρδιακή ανεπάρκεια»η Novartis Hellasανακοίνωσε τηνΕκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΕΜΕΚΑ). Στόχος της εκστρατείαςείναι η ενημέρωση του κοινούγύρω από την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά και η ενθάρρυνση του κοινούνα προστατεύσει την καρδιά του,ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει όσα αγαπάει.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία εκφυλιστική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπου η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμαγια τις ανάγκες του  σώματος. Αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει γιατί ο καρδιακός μυς, που είναι η αντλία υπεύθυνη για να στέλνει αίμα και οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό, εξασθενεί ή παρουσιάζει δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου.
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφείλεται σε ένα μόνο αίτιο. Ο καρδιακός μυς μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά, ή ακόμα και βλάβη που δημιουργείται σταδιακά λόγω της παρουσίας διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, υψηλής χοληστερόλης, υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος κλπ.
Η νόσος επηρεάζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία νοσηλείας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Περίπου ένα στα πέντε άτομα (20%) ηλικίας άνω των 40 ετών θα εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και είναι συχνότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, τα οποίαοφείλονται στην αδυναμία της καρδιάς ως αντλία να στείλει αρκετό αίμα στα όργανα του σώματος, περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια, ταχεία αύξηση τουσωματικού βάρους και μεγάλη καταβολή.Αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερα από1 στα 10άτομα μπορούν να διακρίνουν τασυμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ 1 στα 3 άτομα ερμηνεύει λανθασμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κο Κωνσταντίνο Τσιούφη:
«Η αλματώδης πρόοδος της Καρδιολογίας και ευρύτερα της καρδιαγγειακής ιατρικής τόσο στον διαγνωστικό όσο και κυρίως στον θεραπευτικό τομέα οδήγησε στη πολύ θετική εξέλιξη που είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής. Όμως, η επιτυχία αυτή έχει και το τίμημά της. Αυξήθηκε παράλληλα και το ποσοστό των ατόμων που επιβιώνοντας από το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή από μία κακοήθη αρρυθμία έχουν μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς καταλήγοντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.  Η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για τη πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη  όσο και για την αναγνώριση των συμπτωμάτων εκείνων που μπορεί να υποδηλώνουν αρχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη αντιμετώπιση της επιδημικής αυτής νόσου».
Ο καθηγητής κος Γεράσιμος Φιλιππάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, τόνισε ότι:
«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πάθηση που η καρδιολογία έπεσε «θύμα» της μεγάλης της επιτυχίας, δηλαδή της προοόδου στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της στεφανιαίας νόσου, της αρτηριακής υπέρτασης αλλά και των περισσοτέρων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ασθενείς που πριν μερικά χρόνια θα είχαν πεθάνει είναι σήμερα ζωντανοί, λόγω των εξελίξεων της καρδιολογίας, αλλά με πολύ πιο αδύναμη καρδία, με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια θανατηφόρα νόσος που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που η εκστρατεία ενημέρωσης στην Ελλάδα έρχεται παράλληλα με αυτή της Ευρωπαϊκης Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας που γίνεται σε πάνω από 56 χώρες στον κόσμο».
stogiatro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου