Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας


Πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας

Η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων, καφέ, αλατιού και αλκοόλ την περίοδο των γιορτών μπορεί να απειλήσει την καρδιά μας. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Δημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2014 Πηγή: iatronet.gr
Πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας στις γιορτές

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών

Στις γιορτές, οι συγκεντρώσεις, τα πάρτυ και τα μεγάλα γεύματα έχουν την τιμητική τους. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών και αλκοόλ. Αν και διασκεδαστικές, οι παραδόσεις μπορούν αν οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία-ορισμένα προσωρινά και άλλα μόνιμα.
Το σύνδρομο είναι αληθινό και σοβαρό ιατρικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών, αλατιού και καφεΐνης. Ένα σύμπτωμα είναι οι διαταραχές του καρδιακού παλμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή-η πιο συχνή διαταραχή καρδιακού παλμού. Στην κολπική μαρμαρυγή ο παλμός είναι γρήγορος και η καρδιά χτυπά με ακανόνιστο τρόπο. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σύνδρομο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξασθενημένη καρδιά-μυοκαρδιοπάθεια-συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και καρδιακή προσβολή.
Το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων. Η κατάσταση συχνά συνδέεται με το στρες της περιόδου των γιορτών. Η καφεΐνη και η αφυδάτωση επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο.
Πώς επηρεάζουν οι συνήθειες των γιορτών την υγεία της καρδιάς;

Υπερφαγία

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε μια φορά οδηγεί το στομάχι να επεκτείνεται για να χωρέσει μεγάλα γεύματα. Η επέκταση του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε αντανακλαστικό τεντώματος, που ερεθίζει το νευρικό σύστημα και αρχίζει γρήγορος καρδιακός παλμός, όπως κολπική μαρμαρυγή.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού

Χρειαζόμαστε το αλάτι αλλά όταν καταναλώνουμε πολύ, ο οργανισμός μας κατακρατεί υγρά και οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Σε ανθρώπους με ιστορικό υπέρτασης, προβλημάτων με τις καρδιακές βαλβίδες ή καρδιακή ανεπάρκεια, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η υψηλότερη ποσότητα υγρών στον οργανισμό μπορούν να προηγηθούν της κολπικής μαρμαρυγής.
Άνθρωποι με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, καθώς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας και να προκαλέσει ρηχή αναπνοή και οίδημα.

Υπερβολική κατανάλωση ποτού

Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για την καρδιά, οι περισσότερες υποδεικνύουν ότι για να είναι φιλικό προς αυτήν θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Όταν πίνουμε υπερβολικά, το αλκοόλ μπορεί να γίνει καρδιοτοξικό και να αδυνατίσει την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όταν εξασθενεί ο καρδιακός μυς, η πίεση αυξάνει και τα άνω διαμερίσματα τεντώνουν και αναπτύσσεται κολπική μαρμαρυγή. Το σενάριο είναι σπάνιο αλλά η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στις διακοπές συχνά προκαλεί οξεία επίδραση στον καρδιακό ρυθμό-οδηγώντας σε κολπική μαρμαρυγή. Άλλες πιθανές αιτίες κολπικής μαρμαρυγής μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται σε άνοδο της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες. Η ξαφνική άνοδός τους μπορεί να προϋπάρξει των αρρυθμιών και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Συχνά συμπτώματα στο καρδιακό σύνδρομο των εορτών

Ενδεχομένως μπορεί να έχετε το σύνδρομο αν εμφανίζετε ταχυπαλμίες, ρηχή αναπνοή, πόνο στο θώρακα ή οίδημα στους αστραγάλου ή τις πατούσες. Σε ορισμένες περιπτώσεις της κατάστασης, ο παλμός μπορεί να γίνει τόσο γρήγορος που ο άνθρωπος να χάσει τις αισθήσεις του. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί καρδιακή προσβολή. Οι καρδιακές προσβολές είναι συχνές στις γιορτές.
Αν έχετε συμπτώματα του συνδρόμου, πόνο στο θώρακα, ρηχή αναπνοή, ζάλη ή ανώμαλο παλμό ή αν χάσετε τις αισθήσεις σας καλέστε αμέσως βοήθεια για μεταφορά στο νοσοκομείο.

Η καρδιά ως διαχρονικό νόημα και σύμβολο


Η καρδιά ως διαχρονικό νόημα και σύμβολο

Στις μέρες μας υπάρχει ανάγκη αναθέρμανσης της απολιθωμένης καρδιάς...

Η καρδιά ως διαχρονικό νόημα και σύμβολο Γράφει ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης & συγγραφέας.
Όλοι σχεδόν οι πολιτισμοί τοποθετούν στην παλλόμενη καρδιά την αρχή και το τέλος της ζωής και θεωρούν την καρδιά ένα ευρύτερο «ηλιακής φύσεως» κέντρο (παρόμοιο ίσως με τον ήλιο σε ότι αφορά το σύμπαν) το οποίο βηματοδοτεί και συντηρεί όλες τις ζωτικές ανθρώπινες λειτουργίες.
Η καρδιά στους περισσότερους πολιτισμούς θεωρείται όχι μόνο τροφοδότης της ζωής και των βιολογικών λειτουργιών αλλά κέντρο των συναισθημάτων και των παθών. Επίσης αποδίδονται συχνά στην καρδιά ιδιότητες που την καθιστούν ένα κέντρο ευρύτερης και ιδιαίτερης νόησης το οποίο συνδέεται με την κατανόηση μιάς βαθύτερης υπαρξιακής αλήθειας και αυτογνωσίας την οποία συνιστά η λεγόμενη «καρδιακή γνώση».
Σύμφωνα με την Αριστοτελική θεώρηση, η καρδιά εκτελούσε και τις ανώτερες ανώτερες νοητικές λειτουργίες τις οποίες στη συνέχεια ο Ιπποκράτης και οι μαθητές του απέδωσαν ορθότερα στην λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα ο ιδανικός στόχος της ασκητικής και πνευματικής ζωής στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση αποτελεί η συγχώνευση ορθού λόγου και συναισθημάτων η οποία έχει διατυπωθεί θεολογικά ως η κάθοδος του «νού» και η εγκατάσταση του μέσα στην «καρδιά».
Επιπλέον ο καρδιακός παλμός συνιστά το ρυθμικό πρότυπο και το υπόστρωμα πάνω στο οποίο ξετυλίγεται η μελωδική ιστορία της ζωής. Το έμβρυο ακούει τον ρυθμικό ήχο της καρδιάς της μητέρας περίπου 26 εκατομμύρια φορές. Η αίσθηση αυτού του ρυθμού ασκεί ένα είδος προστασίας στον άνθρωπο, συνδέεται με την ασφάλεια που παρέχει το μητρικό περιβάλλον και είναι μεγάλης σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξή μας.
Μάλιστα οι σύγχρονοι μουσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ηχογραφημένους καρδιακούς ήχους της μητέρας προκειμένου να ηρεμήσουν τα νεογνά και τα βρέφη σε μονάδες εντατικής φροντίδας.
Η έννοια της καρδιάς έχει επίσης υποστεί μια τέτοια τροποποίηση, όταν η συμβολική της χρήση στον μοντερνισμό αδειάζει από το ιστορικό και ηθικό της περιεχόμενο, στηρίζεται σε ψυχολογικές έννοιες και μειώνεται στο να προβάλλει κάτι ασυνείδητα μη λογικό και συμπτώματα συναισθημάτων.
Στην επιστήμη η καρδιά ορίζεται μηχανικά ως ένας μυς με βαλβίδες που αντλεί αίμα, τίποτε περισσότερο. Η επιστήμη δεν αναρωτιέται καν για το τι έχουμε στην καρδιά μας. Η ανήσυχη καρδιά, με όλες τις αγωνίες και τα ερωτήματά της, απολιθώνεται αντικειμενικά στο σιδερένιο κλουβί του φιλόσοφου Max Weber-μέσα στην ελεύθερη αγορά-σε ένα μηχανικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης (βλ.
Max Weber, Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού (1920).
Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται ένας αρχικά χριστιανός άγιος (Αγιος Βαλεντίνος) για να αγιοποιήσει μια ύψιστα υλιστική εμπορική γιορτή και μια ερωτοποιημένη επιθυμία αγοράς. Η θεϊκά εμπνευσμένη καρδιά του Μπερνάρ και του Λούθηρου, η οποία ύμνησε την αγάπη προς τον πλησίον, συμβολίζει στη σημερινή κοινωνία έναν καταναλωτισμό, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει μόνο το πλούσιο τμήμα του κόσμου και ο οποίος δεν ωφελεί κανέναν.
Αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο ο κύκλος έχει κλείσει, όχι μόνο για τον εορτασμό του αγίου Βαλεντίνου, που αρχικά προήλθε από μια παγανιστική ρωμαϊκή γιορτή της γονιμότητας, αλλά επίσης και για τη συμβολική χρήση της καρδιάς, η οποία από το να είναι κάτι αντικειμενικά δεδομένο στην αρχαιότητα έφτασε να γίνει κάτι υποκειμενικά εσωτερικό στον ύστερο μεσαίωνα και στο Ρομαντισμό.
Από το να είναι το μύχια εσωτερικό στον ύστερο μεσαίωνα και στον Ρομαντισμό, η καρδιά έχει γίνει σύμβολο του απόλυτα επιφανειακού εξωτερικού: κάτι θεμελιωδώς επιφανειακό. Από το να είναι ένα σύμβολο στο χριστιανισμό (το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε ξανά στη σύγχρονη τέχνη και λογοτεχνία μετά τον Ρομαντισμό) έχει γίνει κιτς και κλισέ, στην καλύτερη περίπτωση μια νεκρή μεταφορά σε καθημερινή γλώσσα και σε τετριμμένη κουλτούρα.
Έτσι ακριβώς καταναλώνεται σήμερα και ο συμβολισμός της καρδιάς όπως οτιδήποτε άλλο στον καταναλωτισμό (βλ. Ole Martin Hoystad, Η ιστορία της καρδιάς, Εκδ. Μπαρτζουλιάνος, Αθήνα 2010)
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη να αναθερμάνει την καρδιά του και να βαδίσει στον δρόμο της καρδιακής γνώσης. Καρδιακή γνώση ίσως σημαίνει σοφία. Εδώ πρέπει να θυμηθώ μια σπουδαία φράση από κάποια διάλεξη του σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα Καθ.
Αντώνη Κονταράτου που έλεγε ότι το ανθρώπινο είδος είναι έξυπνο αλλά όχι σοφό (intelligent but not wise). Η σωτηρία του ανθρώπου και του πλανήτη που σήμερα καταστρέφεται εξαρτάται από την επιστροφή μας πίσω στα μονοπάτια της σοφίας και της ανήσυχης καρδιάς.
Η αναθέρμανση της παγωμένης καρδιάς και των γιατρών αποτελεί επίσης ζητούμενο στην εποχή μας όταν η υγειονομική περίθαλψη έχει πλέον εκτραπεί από την ιδεολογική της αποστολή που είναι η υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου. Τα διογκούμενα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας έχουν μετατρέψει τον ασθενή σε αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης και έχουν τροποποιήσει τον χαρακτήρα της περίθαλψης από ασθενο-κεντρικό σε ιατρο-κεντρικό αλλά οπωσδήποτε όχι ανθρωποκεντρικό.
Το μοντέλο της επιτυχίας είναι χρηματοκεντρικό και ο ιδανικός γιατρός είναι δυστυχώς εκείνος που έχει ζωογονήσει τα ταμεία και όχι τις καρδιές. Ο μεγάλος λοιπόν ασθενής είναι η ίδια η Υγεία-πρέπει να ζεσταθεί η καρδιά της Υγείας-και απαιτείται στο μέλλον επανακαθορισμός προτεραιοτήτων με σοβαρό δεδομένο και την τρέχουσα μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
iatronet

Ποια είναι η σωστή πίεση σε κάθε ηλικία;


Υψηλότερες τιμές αρτηριακής πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας. Ποια είναι η ‘σωστή πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2014
Σπανός Ν. ΒασίλειοςΓράφει: Σπανός Ν. ΒασίλειοςΚαρδιολόγος
Το αίμα έχει πίεση κατά τη μεταφορά του στο σώμα μας, που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε σε κάποια από τις κεντρικές αρτηρίες, συνηθέστερα στην αρτηρία του βραχίονα. Κατά τη μέτρηση αυτή καταγράφεται μία μέγιστη τιμή, η «μεγάλη» (συστολική) πίεση και μία ελάχιστη τιμή, η «μικρή» (διαστολική) πίεση σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου.
Η πίεση του αίματος (αρτηριακή πίεση) μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ελαστικότητα των αρτηριών, ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος και λειτουργία των νεφρών.

Μακροχρόνια υψηλές τιμές πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα όρια της μέσης αρτηριακής πιέσεως πέραν των οποίων συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι αυτά που καθορίζουν την «σωστή» πίεση, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην πραγματικότητα λοιπόν «σωστή» είναι η πίεση που μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον.

Πέρασαν πολλά χρόνια πριν διαπιστώσουμε πως υψηλότερες τιμές αρτηριακής πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας. Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και οι θεράποντες ιατροί του διαφωνούσαν αν πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα της συστολικής αρτηριακής του πίεσης, η οποία ήταν 180 με 190 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (δηλαδή «μεγάλη» πίεση 18 με 19).

Χρειάστηκε μια σειρά μελετών, στις οποίες παρακολουθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες, συσχετίζοντας τις συνήθεις μετρήσεις της πίεσής τους (αλλά και της χοληστερίνης τους και τις συνήθειές τους, όπως κάπνισμα και διατροφή) με την εμφάνιση κάποιου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρις σε αυτές τις μελέτες μπορούμε σήμερα να συστήνουμε τη «σωστή» πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Συγκεκριμένα:

Ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, δεν πρέπει να έχουν τον μέσο όρο των τιμών της αρτηριακής τους πίεσης σε επίπεδα μεγαλύτερα των 140/90 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 14 «μεγάλη» πίεση και 9 «μικρή»).
Μετά τα 60 έτη, το όριο της «μεγάλης» (συστολικής) πιέσεως ανεβαίνει στα 150 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 15 θεωρείται υψηλή) και παραμένει έτσι και μετά τα 80 έτη. Άρα τα 150/90 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (15 «μεγάλη» και 9 «μικρή) είναι τα όρια της πιέσεως για υπερήλικες.

Σωστές τιμές σε παιδιά και εφήβους

Και οι νεώτεροι; Ποιες είναι οι «σωστές» τιμές πιέσεως σε παιδιά και εφήβους; Υπάρχουν συστάσεις και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, παρόλο που δεν έχουμε μελέτες που συσχετίζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης με την αρρώστια, όπως στους ενήλικες.
Η «λάθος» πίεση σε παιδιά και εφήβους προκύπτει από την απομάκρυνσή της από τον μέσο όρο των πιέσεων για τη συγκεκριμένη ηλικία, φύλο και ύψος, με βάση σχετικές καταγραφές. Δεν υπάρχει λοιπόν «σωστή» τιμή πιέσεως, όπως στους ενήλικες, δηλαδή ένα γενικό όριο που ακολουθείται από όλους, με διαφοροποιήσεις έστω, όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Υπάρχουν ανώτερες τιμές αρτηριακής πιέσεως, με βάση σχετικούς πίνακες, που μεταβάλλονται ανά έτος ηλικίας. Για παράδειγμα ένα δεκάχρονο αγόρι μέσου ύψους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και μια δεκαεξάχρονη κοπέλα τα 135/90 (13,5 «μεγάλη», 9 «μικρή»). Σε κάθε περίπτωση οι «σωστές» τιμές πιέσεως σε παιδιά και εφήβους είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.
iatronet

Δουλειά: Πώς επηρεάζει την καρδιά μας;


Δουλειά: Πώς επηρεάζει την καρδιά μας;

Αρκεί το εργασιακό άγχος για να παρουσιαστούν καρδιολογικά προβλήματα; Πώς επηρεάζει το εργασιακό στρες τον οργανισμό; Τι λένε οι έρευνες.

Δουλειά: Πώς επηρεάζει την καρδιά μας; Υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο με το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής; Σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και έντονα ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, ανήκουν στην πλέον ευαίσθητη κατηγορία ατόμων για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αλλά δεν αρκεί το εργασιακό άγχος για να παρουσιαστούν καρδιολογικά προβλήματα. Οι ειδικοί θεωρούν, ότι το άγχος αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εντούτοις δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Στους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών προσβολών, συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η απουσία άσκησης στην καθημερινότητα. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, χωρίς καταχρήσεις και στρες, σε συνδυασμό με κάποιου είδους γυμναστική, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της εμφάνισης πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός, αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς. Κοντολογίς, το υπερβολικό στρες σε εκείνο το άτομο που έχει σαν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες το κάπνισμα, την υπερχοληστεριναιμία, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία με ακινησία, είναι πλέον πέντε φορές περισσότερο επίφοβο να υποστεί καρδιακή προσβολή, σε σχέση με άλλα άτομα τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά δεν παρουσιάζουν τους προαναφερόμενους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Πρέπει να αναφερθεί όμως, ότι σχετικά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το εργασιακό στρες μπορεί να επηρεάσει και τελικά να αλλάξει το μεταβολισμό των λιπών από τον οργανισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοπάθειας.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι εύλογο: καταπολεμήστε και περιορίστε το εργασιακό σας στρες και ταυτόχρονα βελτιώστε τις συνθήκες της καθημερινότητάς σας, εξαλείφοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες για να αποφύγετε ανεπιθύμητες περιπέτειες της ...καρδιάς.
iatronet

Πόσο κακό κάνει το αλάτι;

Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση ενώ ενοχοποιείται και για άλλες νόσους. Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλατιού;

Δημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2015
Πόσο κακό κάνει το αλάτι; Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών, ενώ δυσχεραίνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς διαχέεται σε όλο το σώμα. Το αυξημένο βάρος, η έλλειψη δραστηριότητας και η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Το 25-35% των ενηλίκων έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση που καθορίζεται σαν πάνω από 140/90 mmHg, ενώ οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν καν, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα.

Πώς η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση;

Στους περισσότερους ανθρώπους η νεφρική λειτουργία επιβαρύνεται όταν υπάρχει περίσσεια νατρίου στο αίμα που προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση αλατιού και το σώμα κατακρατά νερό έτσι ώστε να διαλυθεί το νάτριο στην κυκλοφορία. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση τόσο του όγκου υγρών γύρω από τα κύτταρα όσο και του όγκου του αίματος. Η αύξηση του όγκου του αίματος συνεπάγεται περισσότερη δουλειά από την καρδιά και περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα υπέρτασης και σε κάποιες περιπτώσεις σε ανακοπή καρδιάς και σε έμφραγμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ σε αυτήν οφείλονται και τα 2/3 των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σημασία του καλίου

Το κάλιο και το νάτριο έχουν αντίθετες επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κάλιο βοηθά στην ηπιότερη λειτουργία των αγγείων και στην αποβολή της περίσσειας νατρίου, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται πολύ περισσότερο κάλιο από ότι νάτριο σε καθημερινή βάση, αλλά δυστυχώς στην τυπική μας διατροφή η πρόσληψη είναι αντίστροφη, με το νάτριο να υπολογίζεται στα 3300 mg την ημέρα, το 75% του οποίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και το κάλιο μόλις στα 2900 mg.

Ποιες ομάδες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο για ανάπτυξη προβλημάτων υγείας από υψηλή κατανάλωση αλατιού;

  • άτομα πάνω από 50 χρονών
  • άτομα με υψηλή ή με προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση
  • άτομα με σακχαρώδη διαβήτηέγχρωμα άτομα
  • Συνέπειες υπερκατανάλωσης αλατιού

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της οξυγόνωσης στον εγκέφαλο και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Το 35-50% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, οπότε είναι σημαντικό- ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία- να υπάρχει σταθερή φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε παθήσεις της καρδιάς, καθώς το πάχος των αγγείων αυξάνεται ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ευελιξία τους και να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία για να φέρει σε πέρας σωστά την κυκλοφορία του αίματος.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρότι το αλάτι δεν έχει θερμίδες και δεν προκαλεί παχυσαρκία με άμεσο τρόπο, έχει συσχετιστεί με πρόσληψη βάρους, λόγω της δίψας που προκαλεί και η οποία οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων που έχουν πολλές θερμίδες.

Πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενo πρόβλημα που οφείλεται σε συσσώρευση ασβεστίου στα νεφρά. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου και η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγούν σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό λίθων ασβεστίου στα νεφρά. Μακροπρόθεσμα, η επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας λόγω της αυξημένης πίεσης μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες νεφρικές βλάβες.

Απώλεια μνήμης

Ένας στους τρεις ανθρώπους που παθαίνει εγκεφαλικό πάσχει από απώλεια μνήμης, έλλειψη ορθής σκέψης, κρίσης και συμπεριφοράς που έχει να κάνει με έλλειψη αιμάτωσης σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου. Από τη στιγμή που η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης απώλειας μνήμης.

Καρκίνος Στομάχου

Μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού και προϊόντων που έχουν πολύ αλάτι και της εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οστεοπόρωση

Το ποσοστό αποβολής ασβεστίου μέσω της διούρησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος είναι χαμηλή, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να αποσπάσει ασβέστιο από τα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αρχικά οστεοπενίας και αργότερα οστεοπόρωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης (γυναίκες μετά της εμμηνόπαυση και ηλικιωμένοι άνδρες) μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της με μείωση πρόσληψης αλατιού που δημιουργεί θετικό ισοζύγιο ασβεστίου.

Κατακράτηση υγρών

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάνει εύκολα και το 1.5 λίτρο. Η κατακράτηση μπορεί να εκφράζεται με πρήξιμο των άκρων και των δαχτύλων, αύξηση του βάρους, ενώ και η εμφάνιση κυτταρίτιδας ευνοείται από τις κατακρατήσεις υγρών που προκαλούνται από υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Άσθμα

Το άσθμα δεν προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση αλατιού, ενώ και η υψηλή πρόσληψη νατρίου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του, ωστόσο σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι δυσχεραίνει πολύ τα συμπτώματα, οπότε σε παιδιά που εμφανίζουν άσθμα είναι πολύ ωφέλιμο να μειώνεται η πρόσληψη αλατιού.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη είναι καλό να μειώνουν την πρόσληψη αλατιού, καθώς μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών του διαβήτη.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

Μεγάλη πρόσφατη μελέτη παρείχε νέες ενδείξεις για το ότι η υψηλή σε νάτριο διατροφή έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και έδειξε ότι:
  • άτομα που εφαρμόζουν διατροφή υψηλή σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς ή από οποιοδήποτε άλλο λόγο.
  • για να μειωθεί ο κίνδυνος, η παρέμβαση περιλαμβάνει διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι φυσική πηγή καλίου και περιέχουν ελάχιστο νάτριο και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και τυριών, επεξεργασμένου κρέατος και συσκευασμένων προϊόντων που είναι υψηλά σε νάτριο.
  • iatronet

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Βρέθηκε ουσία για φάρμακο κατά καρδιακής προσβολής- εγκεφαλικού

  • Iatronet
Παράγωγα της ουμανίνης θα μπορούσαν να αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη θεραπείας κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και του τραυματισμού του εγκεφάλου.
Ερευνητές ανακάλυψαν ουσία που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να σταματά τον κυτταρικό θάνατο σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και τραυματισμό εγκεφάλου.
Παράγωγα της ουμανίνης, ενός πεπτιδίου που είναι κωδικοποιημένο στο γονιδίωμα των μιτοχονδρίων των κυττάρων θα μπορούσαν να αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη τέτοιας θεραπείας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Abraham Parola, καθηγητής του Ben Gurion University στο Ισραήλ, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να παράσχουν νέο συστατικό για την ανάπτυξη θεραπειών για νόσους που σχετίζονται με νέκρωση, όπως ο τραυματισμός του εγκεφάλου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και ο τραυματισμός εγκεφάλου είναι διαφορετικές νόσοι με ορισμένες κοινές παθολογίες που οδηγούν σε κοινό τέλος- κυτταρικό θάνατο και τραυματισμό στον άνθρωπο λόγω υποξίας.
Στις παραπάνω νόσους η έλλειψη προσφοράς αίματος στους ιστούς που έχουν επηρεαστεί αρχίζει μια διαδικασία που τελικά σταματά την παραγωγή των μορίων ATP (θανατική καταδίκη για τα περισσότερα κύτταρα).
Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των αναλόγων ουμανίνης AGA(C8R)-HNG17 και AGA-HNG.
Αντιμετώπισαν ποντικούς που είχαν υποστεί τραυματισμό εγκεφάλου με ανάλογο HNG17 που μείωσε με επιτυχία την αναπηρία.
Καθώς τα πεπτίδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι παράγωγα της ουμανίνης, μια ιδανική αγωγή θα μπορούσε να αφορά σύστημα χορήγησης φαρμάκου με το HNG17 ως συστατικό, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Biophysical Society στη Βαλτιμόρη.