Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η καρδιά …πάει διακοπές
Σκούρο μπλε βαθιά, καθάριο ατλάζι μπρος μας – μια συνεχής πρόκληση η κίνησή της, ξεχωριστό το μουρμουρητό της… η θάλασσα, η θάλασσά μας. Καλοκαιράκι, ελληνικό γλυκό καλοκαίρι και οι ενοχές μας, το ΔΝΤ μας, οι ημιυπαίθριοί μας… «πάνε περίπατο», έστω για λίγο, έστω για τώρα. Τώρα έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε, να χαρούμε, να νιώσουμε τον ήλιο, το νερό, την άμμο τη λευκή. «Λευκή σα περιστέρι… διψάσαμε το μεσημέρι...»
Όμορφες στιγμές της ελληνικής μουσικής, μα για να είναι όμορφες και οι αναμνήσεις μας από το καλοκαίρι, ας προσέξουμε μερικά πράγματα όπως… τον ήλιο. Τον θέλουμε, τον αγαπάμε, μα ας οριοθετήσουμε αυτή μας την σχέση. Όχι στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως μεσημεριανές ώρες (12-4μμ). Ας φοράμε άνετα, ελαφριά ρούχα ώστε να αερίζεται το σώμα και λευκά ώστε να αντανακλάται η ακτινοβολία. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε το καπέλο. Έτσι ο ήλιος θα είναι φίλος και όχι εχθρός.
Προτού αφεθούμε στη δροσερή θαλασσινή αγκαλιά, να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε πιει αλκοόλ και ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Και μια που αναφέραμε το γεύμα… τρώμε ελαφριά το καλοκαίρι, τρώμε ελληνικά, μεσογειακά. Εφόσον χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, ας αρκεστούμε σε λαχανικά, σαλάτες, θαλασσινά και ελαιόλαδο. Μακριά από «βαριά» φαγητά και λίπη. Και πίνουμε άφθονο νερό.
Σημαντικό είναι ακόμη, οι καρδιοπαθείς να μπαίνουν στη θάλασσα σταδιακά, γιατί η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν ξεκινήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να ενημερωθούν για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
Να μην παραλείπουμε να ξεκουραζόμαστε μετά από το φαγητό – το μεσημεράκι του καλοκαιριού προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση. Η καρδιά μας λόγω θερμοκρασίας και αγγειακών μεταβολών (αγγειοδιαστολή, εφίδρωση) αυξάνει την εργασία της, προσπαθεί να προσαρμόσει τη λειτουργία της στα νέα δεδομένα. Ας της δώσουμε λοιπόν ένα χέρι βοηθείας.
Αν παίρνουμε φάρμακα, ιδίως διουρητικά, είναι καλό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας γιατί ίσως χρειαστεί να ελαττώσουμε τη δοσολογία τους. Μια υποτασική κρίση δεν είναι ασυνήθιστη το καλοκαίρι.
Αλλά και τα φάρμακα χρειάζονται την προστασία τους όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Για να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους, θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από εκείνα που χρειάζονται ψυγείο. Η ζέστη, λοιπόν, επηρεάζει τα φάρμακα και για αυτό απαιτείται προσοχή.
Επίσης συνηθισμένο το καλοκαίρι είναι το πρήξιμο των ποδιών, ιδίως στις γυναίκες. Μην ανησυχήσετε, δεν είναι απαραίτητα καρδιακό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές είναι μια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που επιδεινώνεται λόγω ζέστης. Το δροσερό νερό και η ανάπαυση βοηθούν. Σε περίπτωση πάντως που τα οιδήματα είναι έντονα και επιμένουν, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Ένας περίπατος με την πρωινή δροσιά και δίπλα στη θάλασσα θα βοηθήσει το σώμα μας, την καρδιά μας, τη διάθεσή μας.
Έτσι λοιπόν, με απλά, πρακτικά μέτρα θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που θα προστεθεί στη συλλογή των γλυκών αναμνήσεών μας…
ΜΑΝΤΖΑΛΑΡΔΑΣ Ν,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

υγιεινή ζωή

Η υγιεινή ζωή προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια

  • Iatronet
Οι ηλικιωμένοι που ζουν υγιεινά έχουν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με όσους δεν προσέχουν τον τρόπο ζωής τους αναφέρει μια νέα έρευνα.
Η Liana Del Gobbo, research fellow στο Tufts University στη Βοστόνη, και συνεργάτες της παρακολούθησαν 21 χρόνια 4.490 άνδρες και γυναίκες πάνω από 65 ετών (η μέση ηλικία ήταν 72 χρόνων). Οι 1.380 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τελικά καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό ήταν μειωμένη σε όσους περπατούσαν γρήγορα, ήταν δραστήριοι επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα (φροντίζοντας για παράδειγμα τον κήπο ή κάνοντας μεγάλους περιπάτους), έπιναν με μέτρο (ένα με δύο ποτά ημερησίως), δεν κάπνιζαν, δεν έτρωγαν πολλά αλάτια και είχαν κανονικό βάρος.
Όσοι υιοθετούσαν τέσσερις ή και τις πέντε από τις παραπάνω συνήθειες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, γράφει το περιοδικό «JACC: Heart Failure».
«Ένα βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να μειωθεί η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας» είπε η Del Gobbo. «Είδαμε όφελος σε άτομα που περπατούσαν με μέτριο ρυθμό - ακόμα με 3,5 χιλιόμετρα την ώρα - και που έκαιγαν θερμίδες μόνο με δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, η φροντίδα του κήπου, το περπάτημα, οι δουλειές εκτός σπιτιού και άλλες δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 30 λεπτά ήπιας έντασης κίνηση την ημέρα».

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Οι συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο στους εφήβους

  • The Lancet Diabetology
Σημαντική επιβάρυνση των συμπεριφορικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στους εφήβους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Σημαντική επιβάρυνση των συμπεριφορικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στους εφήβους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Υπόβαθρο
Αν και οι απροκάλυπτες εκδηλώσεις της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) παρουσιάζονται σπάνια πριν την ενηλικίωση, οι παράγοντες κινδύνου της CVD είναι συχνά παρόντες στους εφήβους. Ωστόσο, η επικράτηση και το μέγεθος των συμπεριφορικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (CVD) στους εφήβους, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παραμένουν ασαφείς. Υπολογίσαμε το μέγεθος και την ταυτόχρονη εμφάνιση συμπεριφορικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε εφήβους ηλικίας 12–15 ετών σε 65 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μεταξύ του 2003 και του 2011.
Μέθοδοι
Εξαγάγαμε τα σετ δεδομένων από τις Παγκόσμιες Σχολικές Έρευνες Υγείας Σπουδαστών (GSHS) από τον ιστότοπο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Συγκεντρωτικές εκτιμήσεις για την επικράτηση της τρέχουσας χρήσης καπνού, αλκοόλ, χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, παχυσαρκίας και τη συνύπαρξη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου για τις περιφέρειες του WHO και συνολικά, υπολογίστηκε με μετα-ανάλυση τυχαίων επιδράσεων. Θα διερευνηθούν οι πιθανές πηγές ετερογένειας για κάθε παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μέσω ανάλυσης μετα-παλινδρόμησης τυχαίων επιδράσεων.
Ευρήματα
Μεταξύ του 2003 και του 2011, από 169.369 εφήβους, το 12·1% (95% ΔΕ 10·2–14·1) χρησιμοποιούσαν καπνό, 15·7% (12·3–19·5) χρησιμοποιούσαν αλκοόλ, 74·3% (71·9–76·5) είχαν χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, 71·4% (69·5–73·3) ανέφεραν χαμηλή φυσική δραστηριότητα και 7·1% (5·6–8·7) ήταν παχύσαρκοι. Η συγκεντρωτική περιφερειακή επικράτηση της έκθεσης σε τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν χαμηλότερη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (3·8%, 95% ΔΕ 1·2–7·5) και υψηλότερη στη δυτική περιφέρεια του Ειρηνικού (18·6%, 12·8–25·3). Ουσιώδεις ετερογένειες εντός και μεταξύ των περιφερειών δεν εξηγήθηκαν πλήρως από βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης.
Ερμηνεία
Σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, οι έφηβοι φέρουν σημαντική επιβάρυνση των συμπεριφορικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίες τείνουν να συνυπάρχουν. Πρωτοβουλίες επιτήρησης, πρόληψης, ανίχνευσης και ελέγχου, αποτελούν μία παγκόσμια προτεραιότητα υγείας.