Τρίτη 24 Μαΐου 2016

σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας

Τι είναι η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας

ao5 Facebooktwittergoogle_pluspinterest
Η αορτική βαλβίδα είναι ο σχηματισμός που φυσιολογικά επιτρέπει την ομαλή δίοδο του οξυγονομένου αίματος από την καρδιά στην κυκλοφορία όλου του σώματος (Εικόνα 1).
ao1
Φυσιολογικά η δίοδος αυτή γίνεται αβίαστα με τη συστολή της καρδιάς, ενώ παράλληλα το κλείσιμο της βαλβίδας εμποδίζει τη ροή του αίματος παλίνδρομα προς την καρδιά. Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας (Εικόνα 2) συμβαίνει όταν, για διάφορους λόγους, η αορτική βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σωστά. Αυτό έχει σαν συνέπεια την «πάχυνση» του μυός της καρδιάς για να «σπρώξει» το αίμα στην κυκλοφορία και με την πάροδο του χρόνου το «αδυνάτισμα» της καρδιάς.
ao2

Αιτίες στένωσης αορτικής βαλβίδας

Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας συσχετίζεται συνήθως με την ηλικία και την εναπόθεση ασβεστίου στη βαλβίδα ή και στο δακτύλιο της, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί τελικά τη στένωση (εκφυλιστική στένωση). Άλλες αιτίες είναι το ιστορικό ρευματικού πυρετού σε μικρή ηλικία, συγγενή ανωμαλία της βαλβίδας, προηγηθείσα ακτινοβολία στο θώρακα, φάρμακα, σπάνια μεταβολικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, πολύ υψηλές τιμές χοληστερίνης (κληρονομική υπερχοληστεριναιμία), τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα σοβαρής στένωσης αορτικής βαλβίδας

Τα συμπτώματα της σοβαρής αορτικής στένωσης συσχετίζονται με την αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα στεφανιαία της αγγεία και την κυκλοφορία, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένων απαιτήσεων όπως π.χ. σε κάποια σωματική προσπάθεια. Αυτά είναι:
  • Πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
  • Ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα παλμών
  • Αδυναμία και κούραση

Συχνότητα στένωσης αορτικής βαλβίδας στον πληθυσμό.

ao3
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει
ότι η συχνότητα της αορτικής στένωσης αυξάνει με την ηλικία. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών, ένας στους οχτώ έχει ενδιάμεσου βαθμού ή σοβαρή αορτική στένωση, ενώ το 4% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα λόγω της σοβαρής αορτικής στένωσης (Εικόνα 3). Καθώς μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνει, μεγαλώνει και η συχνότητα της νόσου. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό και διογκούμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Πότε αντιμεπωπίζεται η στένωση της αορτικής βαλβίδας

ao4
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι προοδευτική νόσος και απειλητική για τη ζωή. Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (δύσπνοια), πόνου στο στήθος στην προσπάθεια (στηθάγχη) ή λιποθυμίας το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Ουσιαστικά με την έναρξη των συμπτωμάτων, και εάν δεν υπάρξει θεραπεία, ένας στους δύο ασθενείς ζει για δύο χρόνια και μόνο ένας στους πέντε για πέντε χρόνια (Εικόνα 4).

Τρόποι αντιμετώπισης στένωσης της αορτικής βαλβίδας

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία η οποία να αναστρέφει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της αορτικής στένωσης. Η χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας είναι σήμερα η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής αορτικής στένωσης. Εντούτοις, αρκετοί ασθενείς, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων ιατρικών νοσημάτων, έχουν υψηλό έως και απαγορευτικό κίνδυνο (συνήθως μεγαλύτερο από 20%) για τη χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν εναλλακτικό τρόπο: τη διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) της αορτικής βαλβίδας (TAVI ή TAVR).

Τι είναι η διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) της αορτικής βαλβίδας (TAVI ή TAVR)

Είναι η επέμβαση με την οποία η νέα βιολογική βαλβίδα τοποθετείται στη θέση της παλιάς μέσα από ένα καθετήρα (σωληνάκι) είτε από τη μηριαία αρτηρία είτε από την υποκλείδιο αρτηρία. Η βαλβίδα αποτελείται από βιολογικό υλικό (συνήθως από περικάρδιο αγελάδας), στερεωμένη σε ένα στέντ από ατσάλι. Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης της βαλβίδας το στέντ εκπτύσσεται στο τοίχωμα μεταξύ της καρδιάς και της αορτής. Η νέα βαλβίδα, στερεωμένη πάνω στο στέντ, τοποθετείται πάνω από την παλιά η οποία και συμπιέζεται, επιτρέποντας την φυσιολογική δίοδο του αίματος από την καρδιά στην υπόλοιπη κυκλοφορία (Εικόνα 5).
ao5

Προετοιμασία & Επέμβαση διαδερμικής θεραπείας της αορτικής στένωσης

Προετοιμασία

Προτού αποφασιστεί εάν είστε κατάλληλος για τη διαδερμική θεραπεία της αορτικής στένωσης είναι απαραίτητες κάποιες εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με 24ωρη εισαγωγή και παραμονή στο νοσοκομείο. Αυτές είναι:
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Αιματολογικός έλεγχος
  • Υπερηχογράφημα (Triplex) καρδιάς
  • Στεφανιογραφία (Απεικόνιση των αρτηριών της καρδιάς)
  • Αξονική αγγειογραφία αορτής και περιφερικών αγγείων
Οι εξετάσεις αυτές είναι προαπαιτούμενες της επέμβασης αρχικά γιατί αξιολογούν το συνολικό κίνδυνο του ασθενούς. Έπειτα, γιατί δίνουν όλα τα δεδομένα στην ομάδα των Επεμβατικών Καρδιολόγων-Καρδιοχειρουργών-Αναισθησιολόγων-Αγγειοχειρουργών (Heart Team) για την ένδειξη της επέμβασης, αλλά και για τον τρόπο τοποθέτησης της βαλβίδας.

Επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Το ειδικό αυτό δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ακτινολογικά μηχανήματα και υλικά για τη διαδερμική τοποθέτηση της βαλβίδας η οποία και γίνεται κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η έκθεση σε ακτινοβολία και σκιαγραφικό υλικό είναι μικρότερη από είκοσι λεπτά της ώρας, ενώ η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι μία με δύο ώρες.
Όταν η προσπέλαση για την τοποθέτηση της βαλβίδας είναι η μηριαία αρτηρία, είστε ξύπνιος ή σε ελαφρά καταστολή (χωρίς γενική νάρκωση). Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος παρακεντά τη μηριαία αρτηρία (τοπική νάρκωση στην περιοχή) και εισάγει ένα σωληνάκι σ’ αυτήν. Αρχικά γίνεται διαστολή της παλιάς βαλβίδας με ένα μπαλόνι (βαλβιδοπλαστική) και σε δεύτερη φάση μέσα από ένα μεγαλύτερο σωληνάκι η τοποθέτηση της βαλβίδας κάτω από ακτινοσκόπηση (Εικόνες 6Α και 6Β).
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα αισθανθείτε την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα σε ορισμένες στιγμές. Αυτό γίνεται με ένα καλώδιο προσωρινού βηματοδότη που τοποθετείται από τη μηριαία φλέβα στην καρδιά σας και έχει σκοπό την ελάττωση της πίεσης και τη μείωση της κίνησης της καρδιάς. Διευκολύνεται έτσι η σωστή τοποθέτηση της νέας βαλβίδας. Το καλώδιο του προσωρινού βηματοδότη αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα.
Όταν η προσπέλαση για τη τοποθέτηση της βαλβίδας είναι η υποκλείδιος αρτηρία, η ίδια επέμβαση γίνεται κάτω από γενική νάρκωση.
6A
6B

Κίνδυνοι & Ανάρρωση διαδερμικής τοποθέτησης (αντικατάσταση) της αορτικής βαλβίδας

Κίνδυνοι

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) της αορτικής βαλβίδας έχει
σαφώς μικρότερους κινδύνους από την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση της αορτικής στένωσης.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είναι και η θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο. Καθώς μάλιστα η τεχνική βελτιώνεται, πιθανότατα στο μέλλον θα έχει και την ένδειξη σε ασθενείς με χαμηλότερο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο σοβαροί. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα μελετών (2014),
η μέγιστη συχνότητα των πιο συχνών σοβαρών κίνδυνων τον πρώτο μήνα είναι:
  • Σοβαρή αγγειακή επιπλοκή (8%)
  • Αλλεργική αντίδραση (Σπάνια)
  • Λοίμωξη (Σπάνια)
  • Περικαρδιακή συλλογή (1,5%)
  • Αιμορραγία ή μετάγγιση αίματος (28%)
  • Τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη (20%)
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια (6%)
  • Επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση (6%)
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (3%)
  • Έμφραγμα μυοκαρδίου (2%)
  • Κολπική μαρμαρυγή (12%)
  • Καρδιογενές shock (2%)
  • Θάνατος(3%)

Ανάρρωση

Μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες. Η αρχική παραμονή είναι στη Μονάδα Εντατική Θεραπείας για 24 ώρες για καλύτερη παρακολούθηση. Η συνολική διάρκεια παραμονής θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανάρρωσης (συνήθως 3-8 ημέρες). Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει και φάρμακα που «αραιώνουν» το αίμα, όπως ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας θα υποβληθείτε και σε επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς.
Στις επόμενες 4-6 εβδομάδες θα πρέπει να επενέλθετε για ένα νέο υπερηχογράφημα καρδιάς και εάν όλα είναι καλά θα έχετε μια παρακολούθηση κάθε 6-12 μήνες.

Τι θα κερδίσω από την επέμβαση;

Η θεραπεία σας με την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας θα σας περιορίσει άμεσα τα συμπτώματα στο βαθμό που οφειλόταν στην αορτική στένωση. Θα σας αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία της βαλβίδας και θα βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του καρδιακού σας μυ. Αυτό, δυνητικά, θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας και το προσδόκιμο της επιβίωσής σας.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πολύς χρόνος καθιστικής ζωής συνδέεται με καρδιακή προσβολή

  • Iatronet
Η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με αυξημένες ποσότητες αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που με τη σειρά τους συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο πολύς χρόνος καθιστικής ζωής δεν είναι καλός για την καρδιά.
Ερευνητές δήλωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με αυξημένες ποσότητες αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που με τη σειρά τους συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ο Amit Khera, του University of Texas Southwestern Medical Centre, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής συνδέεται με αρχικούς δείκτες αρτηριοσκλήρυνσης.
Σημείωσε επίσης ότι κάθε επιπλέον ώρα καθημερινού καθιστικού χρόνου συνδέεται με 12% υψηλότερες πιθανότητες απόθεσης ασβεστίου στη στεφανιαία.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μείωση του χρόνου καθισιού καθημερινά, ακόμα και κατά μια ή δυο ώρες θα μπορούσε να έχει σημαντική και θετική επίδραση στη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία.
Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους κάνουν δουλειά γραφείου καθισμένοι για μεγάλα διαστήματα, να κάνουν συχνά διαλείμματα.
Στην έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από 2.000 ανθρώπους να φορέσουν μια συσκευή που μετρούσε τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για μια εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες περνούσαν 5,1 ώρες κατά μέσον όρο την ημέρα καθισμένοι και ξόδευαν 29 λεπτά κατά μέσον όρο σε μέτριες έως έντονες σωματικές δραστηριότητες.
Ο Khera δήλωσε ότι παρατήρησε σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένου χρόνου καθιστικής ζωής και ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριώνΟι σχέσεις ήταν ανεξάρτητες από την άσκηση, παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και κονωνικοοικονομικούς παράγοντες.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυξημένη υποκλινική αρτηριοσκλήρυνση που χαρακτηρίζεται από απόθεση ασβεστίου είναι ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους και ότι ο κίνδυνος είναι ξεχωριστός από την προστατευτική δύναμη της άσκησης.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους καρδιοπαθείς
  • Iatronet
Νέα έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με καρδιοπάθεια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσωολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή.
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 39 χώρες και έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών τροφών ήταν πιο σημαντική για αυτούς τους ανθρώπους παρά η αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών, όπως για παράδειγμα τα γλυκά και τα σακχαρούχα ροφήματα.
Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 100 ανθρώπους που κατανάλωναν το μεγαλύτερο ποσοστό τροφών της μεσογειακή διατροφής υπήρχαν 3 λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι σε σύγκριση με την κατανάλωση από 100 ανθρώπους της μικρότερης ποσότητας υγιεινών τροφών, κατά τη διάρκεια σχεδόν 4 ετών που διήρκεσε η έρευνα.
Ο ερευνητής Ralph Stewart, του University of Auckland, δήλωσε ότι έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, ανακάλυψε ότι κάθε αύξηση κατά μια μονάδα στο σκορ μεσογειακής διατροφής συνδεόταν με 7% μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.
Ο Stewart πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών που θεωρούνταν λιγότερο υγιεινές και πιο αντιπροσωπευτικές της δυτικής διατροφής δεν συνδέθηκε με αύξηση στα παραπάνω.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενθάρρυνση των καρδιοπαθών να καταναλώνουν περισσότερες υγιεινές τροφές και ίσως να εστιάζουν λιγότερο στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών.
Ωστόσο, ο ερευνητής προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές χωρίς ‘’τιμωρία’’.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.

Οι κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες συνδέονται με κίνδυνο καρδιοπάθειας

  • Iatronet
Νοσηλεύτριες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και εργάζονταν τουλάχιστον 3 νύχτες το μήνα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα τα επόμενα 24 χρόνια σε σχέση με νοσηλεύτριες που εργάζονταν σταθερά σε πρωινές βάρδιες.
Άνθρωποι που περιστασιακά εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Νοσηλεύτριες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και εργάζονταν τουλάχιστον 3 νύχτες το μήνα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα τα επόμενα 24 χρόνια σε σχέση με νοσηλεύτριες που εργάζονταν σταθερά σε πρωινές βάρδιες.
Η ερευνήτρια Celine Vetter, του Harvard Medical School και του Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, πιστεύει ότι πρόκειται για σημαντικό μήνυμα, επειδή αποτελεί δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.
Για τη νέα έρευνα, η Vetter χρησιμοποίησε στοιχεία περισσότερων των 189.000 γυναικών. Περίπου το 40% συμμετείχε στη Nurses' Health Study (NHS), που ξεκίνησε το 1988. Οι υπόλοιπες συμμετείχαν στη NHS2, που ξεκίνησε το 1989.
Οι γυναίκες μπήκαν στην έρευνα μεταξύ 25 και 55 ετών. Στην έναρξη, καμία από αυτές δεν είχε στεφανιαία νόσο.
Οι συμμετέχουσες στη NHS ρωτήθηκαν μόνο σχετικά με το ιστορικό νυχτερινής βάρδιας αλλά οι συμμετέχουσες στη NHS2 έδιναν στοιχεία για τις νυχτερινές βάρδιες κάθε 2 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας υπήρξαν 7.303 περιστατικά προβλημάτων στεφανιαίας νόσου, όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη και εγχειρήσεις, στη NHS και 3.519 στη NHS2.
Γενικά, ο κίνδυνος αυξανόταν σε ευθυγράμμιση με τον αριθμό ετών που περνούσαν οι γυναίκες σε νυχτερινές βάρδιες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA.
Σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι νοσηλεύτριες στη NHS2 που δεν εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν 12% υψηλότερος σε νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για λιγότερο από 5 χρόνια, 19% υψηλότερος σε όσες εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες από 5 ως 9 χρόνια και 27% υψηλότερος σε όσες εργάζονταν νύχτα για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Ωστόσο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώθηκε καθώς οι γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες ή συνταξιοδοτήθηκαν.
Για παράδειγμα, νοσηλεύτριες με τουλάχιστον 10 χρόνια εργασίας σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά το πρώτο ήμισυ της διάρκειας της έρευνας αλλά μόνο 10% αυξημένο κίνδυνο κατά το δεύτερο ήμισυ.
Η έρευνα δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχέση, αλλά η Vetter δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό. Δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα ενδεχομένως αφορούν ανθρώπους που εργάζονται σε βάρδιες νωρίς το πρωί, καθώς σηκώνονται από το κρεβάτι τη νύχτα.

Το λιπώδες ήπαρ αποτελεί απειλή για την καρδιά

  • Iatronet
Τα ευρήματα συνιστούν τη στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας και των μεταβολικών επιπλοκών σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το λιπώδες ήπαρ μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την καρδιά.
Η έρευνα των Pitie-Salpetriere Hospital και Pierre and Marie Curie University έδειξε ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση και επομένως για καρδιαγγειακή νόσο.
Τα ευρήματα συνιστούν στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας και των μεταβολικών επιπλοκών σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Η ερευνήτρια Raluca Pais, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις, το λιπώδες και φλεγμαίνον ήπαρ εκφράζει αρκετούς προφλεγμονώδεις και προπηκτικούς παράγοντες, καθώς και γονίδια που εμπλέκονται σε επιταχυνόμενη αθηρογένεση.
Ο ερευνητής Vlad Ratziu πρόσθεσε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα, η σχέση μεταξύ μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, όχι μόνο να ρυθμίζεται από κοινούς παράγοντες κινδύνου αλλά η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος να συμβάλλει ανεξάρτητα στην αύξηση του συγκεκριμένου κινδύνου.
Ερευνητές πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα σε σχεδόν 6.000 ασθενείς που παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ 1995 και 2012, για να διαπιστωθεί αν η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί ή όχι αιτία της αρτηριοσκλήρυνσης στην καρωτίδα.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο που έχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συμβάλλει σε πρόωρη αρτηριοσκλήρυνση και την εξέλιξή της, ανεξάρτητα από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Hepatology.

Άπνοια ύπνου και κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε ανθρώπους με βηματοδότη

  • Iatronet
Nέα έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με βηματοδότες και άπνοια ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.
Άνθρωποι με βηματοδότες και υπνική άπνοια έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, αναφέρει νέα έρευνα.
Η άπνοια ύπνου είναι πολύ συχνή σε ανθρώπους με βηματοδότη. Είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή, αλλά ο κίνδυνος για ασθενείς με βηματοδότη οι οποίοι πάσχουν από άπνοια ύπνου δεν ήταν σαφής.
Ο Dr. Andrea Mazza, του Santa Maria della Stella Hospital στο Ορβιέτο της Ιταλίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ασθενείς με βηματοδότες και άπνοια ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.
Ωστόσο, τα ευρήματα δεν απέδειξαν ότι ο συνδυασμός προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή.
Στην έρευνα, περισσότεροι από 150 άνθρωποι ελέγχθηκαν για άπνοια ύπνου την πρώτη εβδομάδα μετά την τοποθέτηση βηματοδότη.
Τους επόμενους 8 μήνες εμφανίστηκε κολπική μαρμαρυγή στο 36 % των ασθενών, περιλαμβανομένου 28% όσων δεν είχαν ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής.
Σοβαρή άπνοια διαγνώστηκε σε 85 ασθενείς, περιλαμβανομένων 56 χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Γενικά, όσοι είχαν σοβαρή άπνοια είχαν τριπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αλλά ο κίνδυνος ήταν περίπου εξαπλάσιος σε όσους δεν είχαν ιστορικό της πάθησης.
Τώρα που κατανοούμε τη σχέση είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι γιατροί να είναι πιο επιμελείς σχετικά με την παρακολούθηση άπνοιας για να βρουν λύσεις που μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, δήλωσε ο ερευνητής.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Heart Rhythm Society στο Σαν Φρανσίσκο.