Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Σε μόνιμη εκκρεμότητα οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ – Λήγουν στο τέλος του μήνα

Εκατοντάδες γιατροί έχουν μείνει απλήρωτοι για τον μήνα Ιανουάριο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση των πληρωμών “εντός ημερών”...

Σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.
Οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ περίπου το 10% δεν έχουν εξοφληθεί για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού του περασμένου Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), ο Ιούνιος ως κατεξοχήν θερμός μήνας, απασχολεί τους συμβεβλημένους ιατρούς όχι μόνο για τους περιστασιακούς καύσωνες, αλλά και για πλειάδα θεμάτων.
Στις 30 Ιουνίου λήγει η πολλοστή παράταση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Το προεδρείο της Ένωσης απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
Ποια είναι η μέριμνα της διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα; Θα υπογραφούν νέες συμβάσεις; Θα παραταθούν οι υπάρχουσες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με νομοθετική ρύθμιση ή υπάρχει πρόθεση να επαναληφθούν τα περσινά ευτράπελα που υποχρέωσαν χιλιάδες ιατρούς σε υπέρογκη φορολογία; Πότε σκοπεύει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει τους ιατρούς και κυρίως τους ασφαλισμένους, με 14 ημέρες να απομένουν;
Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αναρωτιέται εάν θα είναι συνεπής ο Οργανισμός στις πληρωμές για τον μήνα Φεβρουάριο (με καταληκτική ημερομηνία 28 Ιουνίου), βάσει του νόμου και δημόσιων δεσμεύσεων της διοίκησης.
Για ποιόν λόγο – ρωτάει – έχουν μείνει απλήρωτοι εκατοντάδες γιατροί ανά την επικράτεια (περίπου το 10% του συνόλου) για τον μήνα Ιανουάριο και παρά τις διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση των πληρωμών “εντός ημερών”;

Κωλυσιεργία

Προς τι η επιλεκτική διοικητική - τεχνική δυσκολία και κωλυσιεργία; Πότε θα εκκαθαριστούν και θα αποπληρωθούν οι ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις του Ιανουαρίου του 2016; Το προεδρείο της Ένωσης ρωτάει, επίσης, τα εξής:
  • Για ποιόν λόγο η δέσμευση της διοίκησης για δυνατότητα διόρθωσης διοικητικών παραλείψεων στα παραστατικά των τριών πρώτων μηνών (έλλειψη σφραγίδας ή υπογραφής), δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να τίθενται υπέρογκα κουρέματα σε συμβεβλημένους ιατρούς, χωρίς δικαίωμα αίτησης αποκατάστασης των διοικητικών ελλείψεων;
  • Πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του σφάλματος της ηλεκτρονικής πιστοποίησης της ασφαλιστικής ενημερότητας που τελικά χρεώνεται αδίκως στους ιατρούς με υπέρογκο κούρεμα;
  • Το δικαίωμα ένστασης δεν υφίσταται στην πράξη, καθώς επισύρει την αναστολή πληρωμής.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο χρόνος περνάει για όλους μας γρήγορα, καθώς οι συμβεβλημένοι επιβαρύνονται με καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις, οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας από την 1η Ιουλίου, αλλά και η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ διακινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένη σε πολλά μέτωπα.
ΔΗΜ.Κ.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Διαβήτης τύπου 2 και καρδιοπάθεια

Διαβήτης τύπου 2 και καρδιοπάθεια: Επικίνδυνος συνδυασμός

  • Iatronet
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο διαβήτης τύπου 2 που συνοδεύεται από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή, ιδιαίτερα για να αποφευχθεί ακόμα ένα σημαντικό καρδιακό συμβάν.
Οι προοπτικές για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ζοφερές σε σχέση με ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο ερευνητής Dr. William White, Καθηγητής στο University of Connecticut, δήλωσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 που συνοδεύεται από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή, ιδιαίτερα για να αποφευχθεί ακόμα ένα σημαντικό καρδιακό συμβάν.
Η έρευνα, περιέλαβε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, από διάφορες χώρες. Όσοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 24% έως 28% πιθανότητες να πεθάνουν εντός 18 μηνών-πέντε φορές υψηλότερο ποσοστό να εμφανίσουν σημαντικό καρδιακό πρόβλημα όσοι δε νοσηλεύτηκαν.
Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι 2 έως 3 φορές υψηλότερος σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, σημείωσαν οι ερευνητές.
Ο White δήλωσε ότι σε όλες τις μελλοντικές έρευνες για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιοπάθεια, το αποτέλεσμα της καρδιακής ανεπάρκειας θα πρέπει να λάβει την ίδια έκταση λεπτομερούς ελέγχου με το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή προσβολή και την ασταθή στηθάγχη.
Η αιτία που η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται οφείλεται μερικώς στο ότι η παχυσαρκία και προβλήματα όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλουν στις 2 νόσους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ορισμένα φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη μπορεί επίσης ενδεχομένως να βλάψουν την καρδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Diabetes Association στη Νέα Ορλεάνη και δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Diabetes Care.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

οφειλές ΕΟΠΥΥ

Στα 2,7 δισ. ευρώ οι οφειλές ΕΟΠΥΥ – νοσοκομείων

Εκτός των οφειλών προς τους παρόχους και τους προμηθευτές, το κράτος οφείλει 1,18 δισ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Δημοσίευση: 8 Ιουνίου 2016
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, με μεγάλο μέρος να βαρύνει τον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανήλθαν στα τέλη Απριλίου στα 6,688 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου, αλλά είναι κατά 1,86 δισ. ευρώ μεγαλύτερο συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016.
Η αυξητική αυτή τάση οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση την αγορά, δεδομένου ότι οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν σε ένα χρόνο σε ποσοστό ίσο με το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αγγίζοντας την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (1,94 δισ. ευρώ).
Ο τομέας της Υγείας καταλαμβάνει το 40% των συνολικών οφειλών του κράτους ή ποσό 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, το 1,6 δισεκατομμύριο αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ και το 1,1 δισ. ευρώ οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Η παράθεση των συγκεκριμένων ποσών δεν είναι μία απλή λογιστική αποτύπωση. Αποτελούν το κύριο αίτιο για μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας.

Επίσχεση

Δεν είναι τυχαίο πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί βρίσκονται από τις 8 Ιουνίου σε επίσχεση. Ο Οργανισμός τους οφείλει ποσά που αφορούν ολόκληρο το 2016 και μόλις την Τρίτη άρχισε την εκκαθάριση και την ενταλματοποίησή τους.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, με την πρόσφατη περίπτωση του ΑΧΕΠΑ να είναι χαρακτηριστική: Οι ασθενείς καλούνταν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος των χειρουργικών υλικών, προκειμένου να επισπευσθεί η επέμβασή τους!
Ολόκληρη η αγορά της Υγείας (και όχι μόνον), όπως φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια έχει “στεγνώσει” από ρευστότητα, καθώς νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ πληρώνουν με σημαντικές καθυστερήσεις.

ΦΠΑ

Εκτός αυτού, το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται στο 1,18 δισεκατομμύριο έως τον Απρίλιο.
Η κατάσταση αποβαίνει και σε βάρος των δημόσιων οικονομικών, δεδομένου ότι πολλοί προμηθευτές ενσωματώνουν στις τιμές προς τον δημόσιο τομέα το κόστος στην καθυστέρηση εξόφλησης.
Ο φαύλος κύκλος ταλαιπωρεί ολόκληρη την οικονομία. Χάνονται φόροι από τη μειωμένη κατανάλωση και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να επινοεί όλο και νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία – σε μεγάλο βαθμό – δεν αποδίδουν.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Συσκευή χειρός μπορεί να διαγνώσει γρήγορα την καρδιακή προσβολή με μια σταγόνα αίμα

  • Iatronet
Με χρήση μιας σταγόνας αίμα η συσκευή εντοπίζει πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κυκλοφορικό μετά από καρδιακή προσβολή και παρέχει αποτέλεσμα σε 10 λεπτά.
Συσκευή χειρός για εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει γρήγορα την καρδιακή προσβολή. Η συσκευή σχεδιάστηκε για χρήση στα επείγοντα περιστατικά, ώστε να μειώσει σημαντικά το χρόνο που οι γιατροί χρειάζονται για τη διάγνωση της πάθησης.
Με χρήση μιας σταγόνας αίμα η συσκευή εντοπίζει πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κυκλοφορικό μετά από καρδιακή προσβολή και παρέχει αποτέλεσμα σε 10 λεπτά- αντί για το συνήθη χρόνο των 60 λεπτών που χρειάζεται το εργαστήριο.
Σε ασθενείς που απευθύνονται στα επείγοντα με πόνο στο θώρακα η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεση εξέταση, ενώ τα αποτελέσματα παραδίδονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης και της λήψης του ιστορικού του ασθενούς.
Η χρήση της συσκευής απλοποιεί την αλληλεπίδραση γιατρού-ασθενούς και βελτιώνει την περίθαλψη.
Το σύστημα δρα μετρώντας το επίπεδο της καρδιακής τροπονίνης Ι (cTnI), πρωτεΐνης που εκκρίνει ο καρδιακός μυς στο κυκλοφορικό μετά από καρδιακή προσβολή.
Η κατασκευάστρια εταιρεία ανέφερε ότι η συσκευή δίνει επιτόπου αποτελέσματα, συγκρίσιμα με αυτά που αποκτώνται από ένα εργαστήριο, βοηθώντας τον γιατρό να αποφασίσει για την αγωγή χωρίς καθυστέρηση.
Η συσκευή έχει αναπτυχθεί για πολλούς σκοπούς και πραγματοποιεί διαφορετικά τεστ αίματος.
Η τεχνολογία της, της επιτρέπει να εντοπίζει πολλά μόρια- στόχους σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο ίδιο δείγμα αίματος και να δίνει τα αποτελέσματα εντός λεπτών.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

«ο χρόνος είναι μυοκάρδιο»





Η αρχή ότι
«ο χρόνος είναι μυοκάρδιο» στην περίπτωση του εμφράγματος επιτάσσει την άμεση επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με πρωτογενή αγγειοπλαστική ή με θρομβόλυση όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της πρώτης.
Η σχετική οργάνωση πού πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να διενεργείται πρωτογενή αγγειοπλαστική σε αρκετούς από τους εμφραγματίες εντός του προβλεπόμενου χρόνου να αποκαθίσταται εν πολλοίς η στεφανιαία ροή του ένοχου αγγείου και να αποφεύγονται οι οδυνηρές  για το ασθενή συνέπειες του εμφράγματος.
Σ αυτό έχει συμβάλλει κυριαρχικά και η μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Καρδιολογίας Stent for life πού διενεργείται και στην χώρα μας σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δημιουργώντας δίκτυα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι βλαβερές συνέπειες του εμφράγματος.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις απομεμακρυσμένες και ειδικά τις αποκλεισμένες περιοχές της χώρας όπως είναι τα νησιά και δή τα μικρά τα οποία εκτός των μονίμων κατοίκων τους το καλοκαίρι βρίθουν από επισκέπτες λόγω τουρισμού καθότι η πρόσβαση του ασθενούς σε οργανωμένο αιμοδυναμικό πού θα εκτελεσθεί η πρωτογενής αγγειοπλαστική είναι επικίνδυνα καθυστερημένη λόγω αδυναμίας τις περισσότερες φορές άμεσης μεταφοράς του αρρώστου.
Στην προκειμένη περίπτωση  πρέπει να αξιοποιηθεί η θρομβόλυση εκεί όπου το είδος του εμφράγματος το επιτρέπει από  ιατρούς  του τοπικού Κέντρου  Υγείας στους οποίους πολλές φορές δεν περιλαμβάνεται καρδιολόγος .
Εδώ πρέπει να δραστηριοποιηθεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία να εκπαιδεύσει κάποιους από τους υπάρχοντες μη καρδιολόγους ιατρούς πού υπηρετούν  σ αυτά  τα ΚΥ με συγκεκριμένο θεωρητικό και πρακτικό  πρόγραμμα πού θα περιλαμβάνει την διάγνωση και αντιμετώπιση του εμφράγματος με επίκεντρο την θρομβόλυση και θα τους παρέχει δίπλωμα πιστοποίησης.
Η αναμενόμενη εγκατάσταση της τηλεϊατρικής στις υγειονομικές μονάδες στα νησιά θα βοηθήσει  στην επιβεβαίωση της διάγνωσης του εμφράγματος  και θα δώσει την δυνατότητα λήψεως χρήσιμων οδηγιών από τον καρδιολόγο του  Κέντρου.
Η δυνατότητα της πραγματοποίησης της θρομβόλυσης στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας μπορεί να σώσει ζωές και να ενισχύσει  το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τόσο των μονίμων όσο και των επισκεπτών.

Ιωάννης Ν.Βλασερός
Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειο Γ.Ν.Αθηνών